Tarih
-
Pençik Sistemi Nedir? Özellikleri ve Kuralları
Pençik Sistemi Nedir? Farsça kökenli olan bu kelime sözlükte 5/1 (beşte bir) anlamına gelmektedir. İslam hukukunda Humus kelimesiyle benzerlik gösterir.…
Devamını Oku » -
Devşirme Sistemi Nedir? Özellikleri ve Kuralları
Devşirme Sistemi Devşirme, toplanmak, bir araya getirmek anlamlarına gelir. Balkanlarda ve Rumeli’de üstün yetenekli Hristiyan çocukların sıkı bir eğitimden geçirilerek…
Devamını Oku » -
Cizye Vergisi Nedir?
Cizye Vergisi Nedir? İslam devleti idaresi ve himayesinde yaşayan Müslüman olmayan vatandaşlardan alınan vergi türüdür. Kelime olarak “ceza”, yani “karşılık”…
Devamını Oku » -
İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası Konu Anlatımı
Orta Asya’da ve Avrupa’da Kurulan İlk Türk Devletleri 1. Büyük Hun Devleti (Asya Hun Devleti) (MÖ 220 – MS…
Devamını Oku » -
Orta Asya Kültür Merkezleri ve Özellikleri
Türk İsminin Anlamı Bilim adamları, tarihin en eski uluslarından olan Türkler hakkında en eski kaynaklara kadar uzanan araştırmalar yapmışlardır. Türk…
Devamını Oku » -
Kavimler Göçünün Nedenleri ve Sonuçları
Kavimler Göçünün Nedenleri Göç, bir topluluğun çeşitli nedenlerle yaşadıkları topraklardan, yurtlarından ayrılarak başka yerlere gitmeleri ve oralarda yerleşmeleridir. Topluluklar, çok…
Devamını Oku » -
Orta Çağ’da Dünya Konu Anlatımı
ORTA ÇAĞ’DA ÖNEMLİ SİYASİ GÜÇLER 1. Sasani Devleti (224–651) İran’da Part İmparatorluğu’nu yıkan, Bizans ve Akhunlar ile mücadele…
Devamını Oku » -
Tarih Öncesi Çağlar ve Özellikleri
Tarih Öncesi Çağlar İnsanlık tarihinin araştırılmasını ve incelenmesini kolaylaştırmak için tarihin zamana göre tasnif (sınıflandırma) edilmesine ihtiyaç duyulmuş ve yazının…
Devamını Oku » -
İlk Çağın Tüccar Toplulukları
İlk Çağın Tüccar Kavimleri Bu yazımızda İlk Çağ’da bulunan ve ticaret yaprak gelişen kavimlere yer vereceğiz. Asurlular Yaşadıkları coğrafyanın…
Devamını Oku » -
İnsanlığın İlk Dönemleri Konu Anlatımı
Yazının İcadı Sümerler tarafından MÖ 3200 yıllarında yazının icat edilmesi, tarih bilimi açısından insanlık tarihinin en önemli gelişmelerden biri olarak…
Devamını Oku » -
Zamanın Taksimi Konu Anlatımı
Zamanın Taksimi Konu Anlatımı İnsanlar toplu halde yaşamaya başladıklarından itibaren içinde bulundukları zamanı belirlemek amacı ile arayış içine girmişlerdir. Geçmişten…
Devamını Oku » -
Tarihin Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi
Tarih Biliminin Diğer Bilim dalları ile İlişkisi Tarihin, ulusal kimliğin oluşması için bir araç, geçmişi öğrenerek, günümüz sorunlarını anlamak için…
Devamını Oku » -
Tarih ve Zaman Konu Anlatımı
1. Tarihin Tanımı Geçmişte yaşamış insanların veya insan topluluklarının önemli faaliyetlerini (savaşlar, göçler, buluşlar, ilkler, ekonomik ve kültürel gelişmeler vb.),…
Devamını Oku » -
Türklerin Kullandığı Alfabeler ve Özellikleri
Türklerin Kullandığı Alfabeler Türkler tarih boyunca birçok kültür merkezi ortaya getirmişlerdir. Temas ettikleri çevrelere göre çeşitli yazı ve alfabeler kullanmışlardır.…
Devamını Oku » -
Kıyamet Alametleri Nelerdir?
[baslik tip=”h4″ renk=”#007fad”]Kıyamet Alametleri Nelerdir?[/baslik] Kıyamet kopmadan önce ortaya çıkacak olaylardır. Bunlar kıyametin yakın olduğunun habercisidir. Alimler bu alametleri ikiye…
Devamını Oku » -
Reaya Nedir?
Reaya Nedir? Kelime anlamı olarak bir hükümdarın yönetimi altındaki halk yönetilenler demektir. Bu kavram daha çok Osmanlı toplumunda yönetime bağlı…
Devamını Oku » -
İskan Politikası Nedir?
[baslik tip=”h4″ renk=”951b81″]İskan Politikası Nedir?[/baslik] Arapça kökenli bir kelimeden gelip yerleşim yeri yerleşmek anlamlarına gelir. Osmanlı devleti Rumeli ve Balkanlar’da…
Devamını Oku » -
Mihne Dönemi | Mihne Devri Nedir?
Mihne Dönemi | Mihne Devri Nedir? Sözlükte sorguya çekmek, eziyet etmek anlamında kullanılmıştır. Abbasi halifelerinden Me’mun döneminde Halk’ul-Kuran meselesinde Kur’an’ın…
Devamını Oku » -
Hakem Olayı Nedir?
Hakem Olayı Nedir? Hz. Ali ile Şam valisi Muaviye arasında yaşanan tartışma üzerine tarafların birer hakem tayin ederek, çözüm bulma…
Devamını Oku » -
Zımmi Nedir?
Zımmi Nedir? Kelime olarak zimmet altındakiler anlamına gelmektedir. İslam ülkelerinde fethedilen yerlerde Müslüman olmayıp cizye ödeyen kişilerdir. Bunlara Ehl-i Eman…
Devamını Oku »