YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
TYT

TYT Nedir? TYT Hakkında Bilgi

TYT Nedir?

Bu yazımızda üniversiteye geçişte ilk basamak olan TYT sınavı hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

2018 yılından itibaren uygulanmaya başlayan YKS sistemiyle beraber YGS-LYS sınavları kalktı ve yerine TYT-AYT sınavları geldi. YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından yapılan açıklama ile 2018 yılı dahil olmak üzere YGS ve LYS sınavlarının yerine TYT ve YKS sınavları yapılacaktır. Buna göre adaylar ilk olarak cumartesi günü TYT sınavına, Pazar günü ise AYT sınavına girecekler. Eski sistem ile kıyaslandığında: TYT ilk oturum yani YGS yerine, AYT ikinci oturum yani LYS yerine yapılacaktır. Yazının devamında ilk sınav olan TYT hakkında bilgi verilecektir.

Tavsiye Yazı: AYT Nedir?
 
TYT’nin Açılımı Nedir?
TYT’nin açılımı Temel Yeterlilik Testi’dir. Bu sınavda adayların öğrendikleri bilgileri uygulamaları ve yorumlamaları istenmekte, bir nevi adayların yeterliliği sorgulanmaktadır.
 
TYT’ye Kimler Girebilir?
ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuza göre;

TYT sınavına lise veya dengi okullar ile açık öğretim liselerinin son sınıfında okuyan öğrenciler yani 12. sınıf öğrencileri ve liseden mezun olmuş olan adaylar girebilir.
 

TYT ile YGS Arasındaki Farklar Nelerdir?

YÖK yayımladığı resmi yazılarda YGS ile TYT arasında temel farkların olacağını vurgulamıştı. Yapılan açıklamalarda:

  • TYT ile YGS arasındaki en önemli farklılık, YGS’de ki gibi farklı puan türlerinin olmamasıdır. YGS sisteminde YGS-1, YGS-2,…,YGS-6 gibi 6 farklı puan türü mevcuttu. TYT sisteminde sadece TYT Puanı olacak ve bütün soruların katsayısı eşit olacak. İlk oturumda Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık ayrımı yapılmayacak.
  • TYT’de yer alan Türkçe ve Temel Matematik alanlarındaki soruların sadece Türkçe ve Temel Matematik alanlarındaki
    bilgiyi değil, yeterliliğe dayalı bir değerlendirmeyi esas almasıdır.
  • TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören ve farklı düzeydeki bütün adaylara uygulanacağından ve adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi yönüyle daha kapsayıcı olacağından bütün adaylar için fırsat eşitliği sağlayacaktır.
  • TYT’de Türkçe ve Temel Matematik testlerindeki sorular, yıllardır eleştirilen ezbere dayalı sınav sisteminden muhakemeye ve bilgiyi kullanmaya dayalı sınav sistemine geçiştir.
  • TYT, Türkçe ve Temel Matematik derslerinde sadece adayların bilgilerini değil sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, yani bilgiyi kullanma ile ilişkili beceri ve yetkinlikleri de kapsar.
  • Türkçe Testinde; sözel alanlardaki yeterlilikler esaslı, Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir.
  • Temel Matematik Testinde; sayısal alanlardaki yeterlilikler esaslı, temel matematik ve bilim kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir.

Özetle, bilgiyi ezberlemeye dayalı bir çerçeveden uzaklaşıp ölçmede muhakeme,
anlama ve çıkarımda bulunma evresine geçilecektir.
 

TYT’de Hangi Dersler Var?

TYT sınavında 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri olmak üzere toplam 120 soru sorulacak ve bu soruların çözümü için adaylara 135 dakika süre verilecektir. 120 sorunun derslere göre dağılımı şu şekildedir:
 

TYT Soru Dağılımı
DerslerSoru Sayısı
Türkçe40
Tarih5
Coğrafya5
Felsefe5
Din Kültürü5
Matematik-Geometri40
Fizik7
Kimya7
Biyoloji6
Toplam120

 
TYT Hangi Sınıf Konularını Kapsıyor?
TYT sınavında 9. ve 10. sınıfta işlenen konulardan sorular sorulmaktadır. TYT Çıkmış Soruları incelendiğinde genellikle öğrenilen konuların yorumlanması istenmekte, adayların muhakeme gücü ölçülmektedir. Bu nedenle sadece öğrenme değil, aynı zamanda yorumlama yeteneği de geliştirilmelidir.
 
TYT’deki Derslerin Ağırlıkları
Temel Yeterlilik Testinde yer alan derslerin TYT puanının hesaplamasına etkileri farklılık göstermektedir. Buna göre TYT puanı hesaplanırken;

  • Türkçe: %33
  • Sosyal Bilimler: %17
  • Temel Matematik: %33
  • Fen Bilimleri: %17 etkilemektedir.

 

TYT Barajı Kaç Puan?

TYT puanı ile sadece ön lisans programlarını yani 2 yıllık bölümleri tercih edebiliyorsunuz. 4 yıllık bölümleri tercih edebilmek için ikinci oturun olan AYT’ye de girmeniz gerekiyor.

2 yıllık bölümleri tercih edebilmek için en az 150 puan, 4 yıllık bölümleri tercih edebilmek için ikinci oturum olan AYT’ye de girip tercih etmek istediğiniz puan türünden (sayısal, sözel, eşit ağırlık) en az 180 puan almanız gerekiyor.

Tavsiye Yazı: TYT’de Barajı Geçmek İçin Kaç Net Yapmak Gerekiyor?
 
TYT Puanının Hesaplanabilmesi İçin En Az Kaç Net Yapmak Gerekiyor?
Yeni sınav sistemiyle beraber getirilen yeni kurala göre adayların TYT puanının hesaplanabilmesi için Türkçe veya Temel Matematik testlerinin herhangi birinden en az 0,5 net yapması gerekiyor.

Mesela aday sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerindeki soruların hepsini doğru çözse ve Türkçe ile matematik testlerinden hiç doğru yapmasa puanı hesaplanmayacaktır.
 
TYT’nin Etkisi Ne Kadar Olacak?
Yapılan açıklamalara göre adaylar TYT puanı ile sadece 2 yıllık yani önlisans bölümlerine gidebilecekler. Mesela eski sistem yani YGS Sisteminde, sadece YGS’ye girerek 4 yıllık bölümlere gidilebiliniyordu. Yeni sistemde 4 yıllık bir bölüme gitmek isteyen aday, ikinci oturum yani AYT’ye girmek zorunda. Eğer aday ikinci oturuma girerek tercih yapacaksa, ilk oturum yani TYT’nin ikinci oturum olan AYT’ye etkisi bütün alanlar için %40 şeklinde olacaktır.
 
TYT Puanı İle Hangi Bölümlere Gidilir?
TYT puanını kullanarak ön lisans programlarına yani 2 yıllık bölümlere gidebilirsiniz. Eğer 4 yıllık bölümleri yani lisans programlarını tercih etmek isterseniz AYT sınavına da girip, gitmek istediğiniz bölümün puan türünden yeterli puan almanız gerekiyor. TYT ile gidebileceğiniz bölümler için TYT Puanı İle Alan Bölümler adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
 

TYT’ye Nasıl Çalışmalı?

Üniversiteye hazırlık süreci ciddi anlamda emek isteyen, uzun ve yorucu bir yolculuk gibidir. Hedeflediğiniz bölüme gitmek için bazı fedakarlıklar yapmalı, en azından son yılınızı iyi değerlendirmelisiniz.

Bu süreçte en önemli nokta planlı ve programlı hareket etmektir. Hangi dersleri, ne zaman, nasıl öğreneceğinizi, ne sıklıkla tekrar yapacağınızı, ne kadar soru çözmeniz gerektiğini bilmeli ve belli bir doğrultuda hareket etmelisiniz. Bütün bunların ilk adımı gitmeyi hedeflediğiniz bölümü belirlemektir. Bu sayede hangi derslere ağırlık vermeniz gerektiğini bilecek, ona göre konu çalışacak ve ona ona göre soru çözeceksiniz.

Sizler için hazırladığımız TYT Çalışma Programı taslağımıza göz atabilir, plan program yapma adına fikir edinebilirsiniz.
 
TYT’ye Hangi Kaynaklardan Çalışmalı?
Nasıl çalışılması gerektiği kadar çalışılan kaynaklar da önemlidir. Çünkü çalıştığınız kaynaklar sizin yapacağınız netleri belirleyecek ve dolayısıyla hayalinizdeki üniversiteye kavuşma yolunda size ışık tutacaktır. Bu nedenle kaliteli, nitelikli ve özgün kaynaklar edinmeli, farklı tipte soru tarzları içeren soru bankaları almalısınız. Merak etmeyin, biz sizin için en kaliteli kaynakları ders ders sıraladık. TYT Kitap Önerileri adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir