YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Coğrafya

Mekansal Verilerin Haritalara Aktarılması

Mekansal Verilerin Haritalara Aktarılması

CBS’de verilerin gösterimi için nokta, çizgi ve alan olmak üzere üç temel sembol kullanılmaktadır. Örneğin; nokta, okulların ve lokantaların yerlerini; çizgi, yollar ve akarsuları; alan ise göller ve orman alanlarını göstermek için kullanılmaktadır. Bir çalışmada her üçünün de yer alması durumunda ise her üç sembol birlikte kullanılmaktadır. Bu özellikler gösterildikleri semboller ile harita üzerinde birbirlerinden farklı anlamlar ifade ederler. Bu ayrımlar veri tabanı bilgileri yardımıyla yapılır. Veri tabanına girilmiş olan bilgiler vasıtasıyla ayni özellik grubuna giren mekansal veriler birbirlerinden renk ve sembol olarak ayırt edilir. Böylece harita üzerinde farklı bilgiler sunulmuş olur.

Nokta
Bazı mekansal veriler haritalarda nokta şeklinde belirtilir. Bu yöntem özellikle şekli ve sınırları çok küçük olan veriler için kullanılır. Deprem alanlar, ağaçlar, kuyular, mağaralar, tepe noktaları, elektrik ve telefon direkleri, volkan dağları gibi veriler daha çok bu yöntemle gösterilir.

Dünya Doğal Afetler Haritası
Dünya Doğal Afetler Haritası

Çizgi
Bu yöntemin başlıca özelliği, alan olarak gösterilmemesi ve birbirini izlemesidir. Sınır (ülke, il, ilçe vb.), akarsular, yollar, fay hatları ve kıvrım eksenleri bu yöntemle gösterilir.

Türkiye Akarsularının Dağılışı
Türkiye Akarsularının Dağılışı

Alan
Bu yöntem sınırları belli olan verile için kullanılır. Denizler, okyanuslar, göller, idari bölgeler, jeolojik formasyonlar, idari bölgeler, tarımsal üretim alanları gibi daha birçok veri haritalara bu yöntemle aktarılır.

Türkiye Ocak Ayı Sıcaklık Dağılışı
Türkiye Ocak Ayı Sıcaklık Dağılışı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir