YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Rehberlik

YKS (TYT-AYT) Coğrafya Nasıl Çalışılır? | Çalışma Taktikleri

YKS (TYT-AYT) Coğrafya Dersine Nasıl Çalışılır?

Değerli Bilgenç takipçileri bu yazımızda sizlere Coğrafya Dersine Nasıl Çalışılmalı? Coğrafya Dersine çalışırken nasıl daha çok verim alırız? gibi konular hakkında bilgiler vereceğiz.
Vereceğimiz bu bilgiler, sözel alanda uzmanlaşmış hocalar tarafından tavsiye edilmiş, bizzat öğrenciler üzerinde de uygulanmış ve verimli sonuçlar alınmıştır.

Coğrafya öğretmenlerinin, öğrencilerinden en çok dinlediği şikayetlerden biri “Ben coğrafyayı anlayamıyorum, coğrafya sorularını yapamıyorum, bunun için ne yapmalıyım?” ya da “Derste anlıyorum fakat soru çözerken yorum yapamıyorum.” dur. Her bilimin anlaşılması zor ve kolay yanları vardır. Coğrafya, sosyal bilimler içerisinde yer alan, ancak çeşitli konuları itibarıyla fen bilimlerinden de yardım alan kapsamlı bir bilimdir. Bu yüzden zaman zaman zorluklarla karşılaşabilirsiniz.
 

Coğrafya Çalışma Taktikleri

 

Genel Kültür Olarak Öğrenmeye Çalışın

Sevgili arkadaşlar, her şeyden önce coğrafya dersini, sınav müfredatında olduğu için, yazılıya hazırlanmak değil, yaşamınızın bir parçası olduğu ve genel kültürünüzü yansıtacağı gerçeğinden hareketle çalışmalı ve öğrenmelisiniz. Örneğin bir tatile çıktığınızda o bölgenin iklimini, orada yetişen sebze meyveleri ve yer altı kaynaklarını araştırıp kısa ve öz bir bilgiye sahip olmaya çalışın.
 

Öğrendiğiniz Kavramları Günlük Hayatta Kullanmaya Çalışın

Konularla günlük yaşantı arasında ilişkiler kurmalısınız. Anlatılan konuları adeta gözünüzde canlandırmalısınız. Bunun için kitaplarda yer alan görsel malzemelerden (resim, harita, fotoğraf…) yararlanabilirsiniz. Her derste ve konuda olduğu gibi coğrafyada da öncelikle tanım ve kavramları öğrenmek gerekir. Çünkü anlatılacak konular, bu tanım ve kavramlar üzerine kuruludur. Örneğin, enlem kelimesinin ne anlama geldiğini anlamadan enlemin etkilediği özellikleri algılamakta zorlanırsınız. Aynı şekilde, indirgenmiş sıcaklık, iz düşüm alan, ekliptik düzlem, epirojenez, orojenez, yerel saat, saat dilimi, bağıl nem, mutlak nem kelimelerinin anlamlarında da olduğu gibi. Bu gibi kavramların akılda kalıcılığı zor olabilir. Fakat günlük yaşamda arkadaşlarla muhabbet ederken şakalaşmak maksadıyla bu tarz kelimeleri kullandığımızda akılda kalıcılığı çok daha fazla olacaktır.
 

Bol Tekrar Yapın

Coğrafya konuları çabuk unutulur ve birbirleriyle çabuk karıştırılır. Bu sıkıntıyı yaşamamak için sık tekrar yapmalısınız. Bu tekrarlardan ilki ders anlatırken anlık olarak öğretmeninizin anlattıklarını içinizden tekrarlamak, ikincisi o gün anlatılan konu ya da konuların eve gidince tekrarlanması, üçüncüsü hafta sonlarında, hafta içinde anlatılan konuların tekrarlanması, dördüncüsü ise ünite bitimlerinde yapacağınız ünite tekrarları şeklinde olmalıdır. “Ama hocam bu kadar tekrarı yaparsak diğer derslere vakit kalır mı?” dediğinizi duyar gibiyim. 😉 Fakat sevgili arkadaşlar, bu tekrarları gözümüzde çok fazla büyütmemeliyiz. Çünkü bu tarz tekrarlar konuya oturup baştan çalışmak kadar vakit alan bir iş değildir. Bu işi sadece bir göz gezdirme eylemi olarak adlandırabiliriz.
 

Yorum Yeteneğinizi Güçlendirin

Yorum gücünüzü arttırıcı çalışmalar yapın. Örneğin, Dünya’nın günlük hareketi ve sonuçları konusuna evde çalışırken, Dünya ekseni etrafında dönmeseydi, Dünya ekseni etrafında bugünkünden daha hızlı ya da daha yavaş dönseydi, Dünya ekseninin etrafında batıdan doğuya doğru değil de tersi yönde dönseydi şeklinde yoruma dayalı çalışmalar yaparsanız zaman içinde yorum gücünüzün arttığını göreceksiniz. Konunun anlaşılması bu dersin öğrenilmesi için yeterli değildir. Konuları bilmenin yanında bu bilgilerden hareketle yorum da yapabilmelisiniz. Bu ise bol bol test çözerek kazanılabilecek bir özelliktir. Test çözerken karşılaştığınız soruda, size eğer bir bölgenin iklim tipi sorulmuşsa, siz o bölgenin diğer özelliklerini de zihninizde canlandırmaya çalışın. Mesela, “Bu bölgede hangi tür meyveler yetişir?” gibi.
 

Görsel Materyallerden Yararlanın

Konuları daha iyi ve kalıcı öğrenmeniz için haritalardan, şekillerden, fotoğraflardan ve grafiklerden yararlanmalısınız. Coğrafya haritasız düşünülemez. Harita bilginizi geliştirmek zorundasınız. Evinizde her çeşit haritanız olsun. İklim haritası, deprem bölgeleri, dağlar, ovalar ve akarsuların bulunduğu haritalar vs. gibi. Bunların dışında özellikle dış kuvvet ve iç kuvvet konularıyla alakalı ufak resimleriniz olsun. Mesela test çözerken diyelim bir falez gördük. Soruyu çözdükten sonra o ufak resmi makasla kesip biriktirelim. Çıkardığımız notları destekleyecek görsel materyalleriniz olsun.
 

Yanlışlarınızın Üstüne Gidin

Yanlış yaptığınız sorular üzerinde durarak doğru cevabını ve sebebini mutlaka öğrenmelisiniz. Bu, ilk etapta zaman kaybı gibi görülse de ileride size zaman kazandırdığını ve artık daha az hata yaptığınızı göreceksiniz. Fakat bunu yaparken bilmediğimiz konuların sorularını çözerken yaptığımız yanlışlarla karıştırmamalıyız. Eğer yaptığımız sorunun konusunu bilmiyorsak önce konuya çalışmalıyız. Eğer konuyu bildiğimiz halde yanlış yapıyorsak, neden yanlış yaptığımızın üzerinde durmalıyız.
 

Bir Bilene Sorun

Konu çalıştıktan sonra soru çözmeye ilk başladığımız zamanlarda çokça bilmediğimiz veya hatırlayamadığımız özellikler olacaktır. O yüzden sorulara ilk başladığımız zamanlarda notlarımız mutlaka yanımızda olmalıdır. Yani biraz kopya çekebilirsiniz başta. 😉 Fakat konuyu iyice kavramaya başladıktan sonra notlara bakmadan çözebilmeliyiz. Eğer çözemediklerimiz olursa bir bilene sormalıyız. Bir arkadaşımız veya bir hocamıza… Bu önerilere son olarak coğrafya çalışacağınız kaynağı seçme konusunu ekleyelim. Diğer ders yazılarında da belirttiğimiz gibi bir derse çalışılacak kaynak ne kadar kaliteli olursa, o dersi kavramanız o kadar kolaylaşır. Bu nedenle sizin için derlediğimiz YKS (TYT-AYT) Coğrafya Kaynak Önerileri sayfamızı inceleyebilir, seviyenize göre en çok tercih edilen kaynakları seçebilirsiniz.
 
Diğer derslere çalışırken dikkat etmen gereken noktaları Verimli Ders Çalışma Teknikleri adlı yazımızda derledik. İncelemeyi unutma!
 

TYT Coğrafya Konuları

AYT Coğrafya-1 Konuları

AYT Coğrafya-2 Konuları

İlgili Makaleler