YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Rehberlik

YKS (TYT-AYT) Tarih Nasıl Çalışılır? | Çalışma Taktikleri

YKS (TYT-AYT) Tarih Dersine Nasıl Çalışılır?

Değerli Bilgenç takipçileri bu yazımızda sizlere Tarih dersine nasıl çalışılmalı? Tarih dersine çalışırken nasıl daha çok verim alırız? Tarih dersinde çalıştıklarımızı nasıl aklımızda tutarız? gibi konular hakkında bilgiler vereceğiz. Vereceğimiz bu bilgiler, sözel alanda uzmanlaşmış hocalar tarafından tavsiye edilmiş, bizzat öğrenciler üzerinde de uygulanmış ve verimli sonuçlar alınmıştır.

Tarih dersi, bir dersten ziyade genel kültür bakımından bilmemiz gereken meseleleri oluşturur. Okumuş veya okumamış bir çok insanın bilmesi gereken olayları veya olguları anlatır. Bu bakımdan tarih dersinde anlatılanların bir hayli önemi vardır.

Bir çoğumuz geçmiş zamanlarda dersimize girmiş olan, müfredat bağımlısı, dersi sıkıcı anlatan tarih hocaları sebebiyle tarih dersine karşı bir ön yargı oluşturmuş bulunmaktayız. Fakat zaman artık eskisi gibi değil. Bugün öğrenmek istediğimiz bir bilgiye internet üzerinden kolayca ulaşabiliyoruz. İstediğimiz hocadan o dersi dinleyebiliyoruz. Bu da bizim ders çalışırken işimizi fazlasıyla kolaylaştırıyor. Fakat şimdiki öğrenci arkadaşlarımıza baktığımızda onlar istiyorlar ki her şey çok kolay olsun. Böyle bir hap olsun, onu yutalım ve sınavlardan en yüksek notu biz alalım. 😉 Ders çalışmak emek ister ve biz bu emeği gösteren arkadaşların nasıl bir yol izlemesi gerektiğinden bahsedeceğiz.
 

Tarih Çalışma Taktikleri

 

Erken Başla

Tarih dersine çalışmayı çoğu öğrenci sona bırakmak ister. Genelde sona bırakırken ise şu gerekçeyi gösterir. “Hocam tarih sözel bir ders olduğundan sona bırakırsam akılda kalıcılığı daha fazla olur.” Fakat uzman tarih hocaları genelde bunun zıddını söyler. Tarih dersi geniş kapsamlı bir ders olduğundan bu dersin kafamızda yerleşmesi aylar sürebilir. Bu yüzden erken başlanılmasında fayda vardır. Ayrıca diğer bir bilimsel çalışmaya göre tarih gibi geniş derslerin aralıklarla çalışılması ile toplu halde çalışılmasından elde edilen verim aynı değildir. Aralıklarla çalışma durumunda bütün bilgileri akılda kalma oranı %80-90 iken, toplu halde çalışma durumunda yeni bilgilerin eski bilgileri unutturduğu bu nedenle bütün bilgilerin %30-40’ının akılda kaldığı saptanmıştır. Konu ile alakalı çalışmaları siz de araştırabilirsiniz.

YKS (TYT-AYT) Tarih Test Çöz

 

Öyküle

Olayları kafamızda canlandırarak sanki bir sinema perdesinde izliyormuşuz gibi okumalıyız. Tabi bunu yaparken haritaların bize çokça faydası olacaktır. Hangi döneme çalışıyorsak, o günün haritasını zihnimizde canlandırarak hareket etmeliyiz. Bu haritalara ise google’den kolayca ulaşabiliriz. Bazılarını indirip telefonumuzdan sürekli onları inceleyebiliriz. Veyahut çıktısını alarak evde odamızda bir yere asabiliriz. Bu aynı zamanda biim yorumlama yeteneğimizi de güçlendirecektir.
 

Maddele

Tarih dersine çalışırken akılda kalıcılığı artırarak soru çözümünde daha kolay aklımıza gelmesini sağlayacak bir diğer özellik ise maddeleme yöntemidir. Bu yöntem notlara bir düzen getirir. Yazılan notların daha kolay anlaşılmasını sağlar. Bilinçaltımızda daha fazla iz bırakır. Maddeleme yöntemi sadece tarih dersi için değil, sözel bir çok ders için de işimize yarayacaktır.
 

Kodla

Bir diğer yöntem ise yazdığımız maddeleri kodlamaktır. Kodlama yöntemi ezberi en çok geliştiren yöntemlerden bir tanesidir. İnsanlar ezberlemek istedikleri şeyleri zihninde kodlayarak daha uzun süre aklında kalmasını sağlarlar. Mesela diyelim II. Mahmut döneminde yapılan ıslahatları mı ezberliyorsunuz…?

II. Mahmut Islahatları
  • Yeniçeri Ocağı’nı kaldırdı.
  • Asakir-i Mansure-i Muhammediye adında yeni bir ordu kuruldu.
  • Müsadere (devletin ölen kişilerin mallarına el koyması) yöntemi kaldırıldı.
  • Tımar  sistemi kaldırıldı.
  • Posta örgütü oluşturuldu.
  • Askeri amaçla, yalnız erkeklerin sayıldığı nü­fus sayımı yapıldı..
  • İlk resmi Türk gazetesi yayınlandı. (Takvim-Vekaî).
  • İlköğretim zorunlu duruma getirildi

…Şeklinde maddeledikten sonra baş harflerini veya akılda kalıcı bir kelime oluşturacak şekilde baştaki iki harfini alarak bir kelime oluşturun.
Örneğin: YAMATİPİ
Yazmış olduğunuz bu kelimeyi, çalıştıktan sonra notlarınıza bakmadan kelimedeki harflere düşen maddeleri ezberden sıralamaya çalışın. Böylelikle en önemli olan maddeleri yapmış olduğunuz şifre sayesinde daha kolay akılda tutacaksınız.

 

Öğrendiklerini anlat

Tarih dersini bir başka akılda bırakma yöntemimiz ise öğrendiğimiz tarihsel olayları başkalarına anlatmamızdır. Eğer okuduğumuz olayları başkasına anlatırsak hem kendimizi ifade edebilme yeteneğimiz gelişir hem de öğrendiklerimizi zihnimize daha koyu bir kalemle tekrardan yazmış oluruz. Bu yöntemle aradan yıllar geçse bile bilgilerimizin kalıcı olduğunu görürüz. Çünkü edindiğimiz bilgiler kısa süreli-geçici belleğe değil, uzun süreli-kalıcı belleğe kaydedilmiş olur.
 

Bol soru çöz

Bütün derslerde olduğu gibi tarih dersini de en iyi şekilde anlamak ve yapmak istiyorsak öğrendiğimiz konular hakkında önce soru bankalarından daha sonra bölüm denemelerinden en son ise genel denemelerden sorular çözerek hem öğrendiklerimizi pekiştirmeliyiz hem de kendimizi denemeliyiz. Diğer yandan her derste olduğu gibi tarih dersinde de hem soru hem de konu olarak kaynağımızı doğru seçmeye özen göstermeliyiz. Bu noktada sizler için derlediğimiz YKS (TYT-AYT) Tarih Kaynak Önerileri sayfasından piyasadaki en kaliteli kaynakları inceleyebilir, hedefinize giden yolda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
 
Diğer derslere çalışırken dikkat etmen gereken noktaları Verimli Ders Çalışma Teknikleri adlı yazımızda derledik. İncelemeyi unutma!
 

TYT Tarih Konuları

AYT Tarih-1 Konuları

AYT Tarih-2 Konuları

İlgili Makaleler