YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Türk Dili ve Edebiyatı

Seci Nedir? Seci Örnekleri ve Özellikleri

Seci Nedir?

Cümlelerin içinde ya da sonlarında yapılan uyaklarla oluşan sanata seci denir. Seci, diğer adıyla iç kafiye olarak da bilinir.

Bu söz sanatı, Türk edebiyatına İran edebiyatından gelmiştir. Divan edebiyatı döneminde kullanılan bir sanattır. Divan edebiyatındaki düz yazılarda birbiriyle uyaklı olabilecek sözcükleri arka arkaya sıralamaktır. Bu söz sanatının amacı düz yazıya bir ahenk kazandırmaktır. Türk edebiyatında seci sanatını en iyi kullanan kişi Sinan Paşa‘dır.

Örnek
İlahi gönlüm oduna ne yaktınsa o tüter, ilahi vücudum bahçesine ne diktinse o biter.

Bu cümlede “yaktınsa” ile “diktinse” arasında, “tüter” ile “biter” arasında uyak vardır. Bu durum seciyi oluşturmaktadır.

 

Seci Örnekleri

Örnek
» İlahi, kabul senden, ret senden; şifa senden, dert senden İlahi, iman verdin, daim eyle; ihsan verdin, kaim eyle.

Bu cümlede “ret” ile “dert” , “iman” ile “ihsan” , “daim” ile “kaim” arasında uyak vardır.


» Ey gözlerin nuru, gönüllerin süruru; başımızın tacı, ehl-i dilin miracı; gönül hanesinin ziyası, dil hastasının şifası…

Bu cümlede “nuru” ile “süruru” arasında, “tacı” ile “miracı” arasında uyak vardır. Bu durum seciyi oluşturmaktadır.


» İlahi! Hamdını sözüme sertac ettim, zikrini kalbime mi’rac ettim, kitabını kendime minhac ettim. Ben yoktum var ettin, varlığından haberdar ettin, aşkınla gönlümü bi-karar ettin. Kulluk edemedim affına geldim.

Bu paragraftaki “sertâc”, “mi’râc”, “minhâc” sözcükleri kendi arasında ve “var”, “haberdar”, “bi-karar” sözcükleri kendi arasında kafiyeli olarak kullanılmıştır. Dolayısıyla seciye başvurulmuştur.

 
» Söz Sanatları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir