Geçme Namert Köprüsünden Koy Aparsın Seni Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

Geçme Namert Köprüsünden Koy Aparsın Seni Deyiminin Anlamı
Bu yazımızda Geçme Namert Köprüsünden Koy Aparsın Seni Deyiminin Hikayesini ve nerede kullanıldığını sizlerle paylaşacağız.
Geçme Namert Köprüsünden Koy Aparsın Seni; Köpeğe dolanınaktansa, çalıya dolanmak yeğdir, derler. Yani terbiyesiz ve namert bir insanla karşılaşmaktansa onun bulunduğu yere uğramamak çok daha iyidir. anlamına gelmektedir.
Geçme Namert Köprüsünden Koy Aparsın Seni Deyiminin Hikayesi
Eskiden Adapazarı’na gidebilmek için sekiz gözlü köprüden geçmek gerekiyormuş. Zaman zaman Deli Dumrul misali, zorbalardan biri, bu köprünün üzerinden gelip geçenden, haraç olarak geçiş parası alıyorn1uş. Günlerden bir gün fakir bir derviş, köprüden geçek istemiş. Zorba yakasına yapışarak, geçiş parası istemiş. İhtiyar, kendisinin fakir bir derviş olduğunu, parası olmadığını ne kadar söylemişse de kar etmemiş. Geri dönerek zorbaya da birkaç söz etmiş: “Geçme namert köprüsünden, koy aparsan su seni. Sinıne tilki gölgesinde, koy yesin aslan seni.” dedikten sonra, “Destur ya pir!” diyerek nehrin içine dalmış. Derviş suya girdikçe, Allah’ın hikmetinden olacak su çekilmiş, sular yatağını değiştirmiş, nehir kurumuş. Nehir kuruduğu için de köprüye gerek kalmamış. Zorbanın ağzı da bir karış açık kalmış.
Diğer deyimler ve anlamları hakkında bilgi almak için Deyimler Sözlüğü sayfamızı inceleyebilirsiniz.