YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Meslek Rehberi

Fizik Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilgi

Fizik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Bu yazımızda Fizik Mühendisliği bölümü hakkında bilgi vereceğiz.

Programın Amacı

Fizik mühendisliği bölümü, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Dersler

Fizik mühendisliği bölümlerinde öğretim süresi 4 yıldır. Matematik, fizik, kimya bu eğitim süresinde okutulan başlıca derslerdir. Nükleer fizik, atom fiziği, katı hal fiziği gibi kuramsal ve temel konuların yanı sıra elektronik, bilgisayar programlama gibi uygulama derslerine de önem verilir. Fizik mühendisliği bölümlerinde temel fen eğitimi ile birlikte teknik çizim, makine elemanları, malzeme gibi mühendislik konuları da işlenir.

Gereken Nitelikler

Fizik mühendisliği bölümlerinde okumak isteyen bireyin, maddenin yapısı, davranışı ve özelliklerine ilişkin konulara karşı ilgili ve üretken bir kişilik yapısı olmalıdır. Ayrıca kişinin iyi bir gözlemci, deneyci ve kuramcı olması bu alandaki başarısını arttırıcı etkenlerdir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Fizik mühendisliği programını bitirenlere “Fizik Mühendisi” unvanı verilir. Fizik mühendisleri elektronik endüstrisi, Türk Telekom gibi haberleşme ile ilgili kuruluşlarda üretilen ve kullanılan malzemenin elektronik, metalürjik, optik vb. özellikleri konusunda kalite kontrolünü yapar, temel fizik bilgilerini uygulama alanlarına aktarmak amacı ile araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütür. Fizik mühendisi fizikçilerin ürettikleri temel fizik bilgilerini teknolojiye ve dolayısıyla endüstrinin ihtiyaçlarına uygular, elektronik mühendisinin ürettiği aletlerin devre elemanlarını, katı hal elektroniği bilgisiyle üretir, geliştirir.

Çalışma Alanları

Bölümden mezun olan öğrenciler modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektör kurumlarında çalışmaktadırlar. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde kalite kontrol birimlerinde, radyasyon güvenliği ve sağlık fizikçisi olarak hastanelerde enerji santrallerinde çalışabilirler. Üniversitelerde akademik çalışma yapmak isteyen mezunlar ise fizik mühendisliği bölümlerinin yanı sıra nükleer enerji, biyofizik, jeofizik, sağlık fiziği gibi araştırma dallarında da uzmanlaşabilirler. Bu nedenle iyi yetişmiş fizik mühendisleri aranan elemanlardır.

Hangi Puan Türü İle Gidilir?

Fizik Mühendisliği bölümüne Sayısal Puan Türü ile gidebilirsiniz.

Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Fizik Mühendisliği ve diğer bölümlerin taban puanları için Üniversite Taban Puanları sayfamızı kontrol edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir