YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Deyimler

Aslan Payı Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

Aslan Payı Deyiminin Anlamı

Bu yazımızda Aslan Payı Deyiminin Hikayesini, anlamını ve nerede kullanıldığını sizlerle paylaşacağız.

Bir paylaşımda en güçlünün aldığı pay için kullanılır.
 

Aslan Payı Deyiminin Hikayesi

Hak, kuvvetlinin olmamalıdır. Aksi halde cemiyette huzur ve güven kalmaz. Hak, hak edenin olmalıdır. Hak etmeden, alın terlemeden elde edilen kazançlar, insanlar arasındaki adalet duygusunu zedeler.

Ormanda bir grup hayvan avlanırken, diğer grup da kralları ola aslanın hizmetinde bulunurmuş. Bir gün avladıkları büyük bir hayvanı paylaşmak için aslanın başkanlığında toplanmışlar. Kaplan, sırtlan, kurt, tilki, ve çakal; halka olmuşlar. Aslan da hayvanın parçalanıp taksim edilmesi işini kurda vermiş. Kurt, avı eşit bir şekilde paylaştırmaya kalkınca kükreyen aslan, bir pençe ile kurdu yere sermiş. Daha sonra taksim işini tilkiye vermiş. Tilki, avın ön butlarını ayırmış: “Bunlar efendimizin sabah kahvaltısıdır.” demiş. Arka butları göstermiş, “Bunlar, efendimizin öğle yemeğidir.” Gövdesini göstererek: ” Bu da akşam yemeğidir. Geri kalan işkembe ve bağırsakları biz kendi aramızda paylaşırız. ” demiş.

Aslan keyifli keyifli tilkiye sormuş: “Aferini sen bu taksimi nereden öğrendin?” Tilki de “Yerde uzana bu kurt babadan öğrendim.” cevabını vermiş.
 
Diğer deyimler ve anlamları hakkında bilgi almak için Deyimler Sözlüğü sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir