YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Meslek Rehberi

Uçak Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilgi

Uçak Mühendisliği Bölümü Nedir?

Bu yazımızda Uçak Mühendisliği bölümü hakkında bilgi vereceğiz.

Programın Amacı

Uçak mühendisliği programı havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarım teknolojisi ve işletilmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.

 

Programda Okutulan Dersler

Uçak mühendisliği bölümünde ilk yılda temel bilimler (fizik, kimya, matematik) sonraki 1,5 – 2 yılda termodinamik, statik, dinamik, mukavemet, akışkanlık mekaniği, bilgisayar, elektrik – elektronik gibi teorik; kalan sürede de aerodinamik, gaz dinamiği, yapı malzeme, etki sistemleri, ısı transferi gibi uygulamalı temel mühendislik dersleri verilir. Öğrenciler Türk Hava Yolları’nda ve özel hava yolu şirketlerinde staj yaparlar.

 

Gereken Nitelikler

Uçak mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir bireyin genel akademik yeteneğe sahip matematik, fizik, kimya ve astronomi konularına ilgili ve bu alanlarda iyice yetişmiş sabırlı dikkatli, düzgün şekil çizebilen, üretken ve başka insanlarla işbirliği yapabilen uyumlu bir kimse olması gerekir.

 

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Uçak mühendisliği bölümünden mezun olanlara “Uçak Mühendisi” unvanı verilir. Uçak mühendisi yapımı düşünülen hava taşıtının dizaynını ve ön projesini hazırlar, uçak yapımı için gerekli üretim yöntemleri arasından hangisinin niçin daha ekonomik olacağına karar verir, bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak, deneylerini yapar, tasarladığı hava taşıtının performans özellikleri tespit eder ve istenen niteliklere göre incelemesini yapar. Uçak yapımında fabrikada üretimin planlamasını yaparak işlerin zamanında, istenen kalite ve niteliklerde üretimini sağlar, yapım sonrası uçuş tecrübelerini planlar, bunlara bizzat katılarak yapılan hava taşıtının gerçek işleyişini saptar, bunların pazarlanmasında görev alır. Uçak mühendisi, ayrıca kullanıcı kuruluşlarda işletme ve bakım mühendisliği görevlerini de yürütür.

 

Çalışma Alanları

Uçak mühendisleri ülkemizde Türk Hava Yolları’nda, kara ve hava kuvvetlerine bağlı ana bakım ünitelerinde, TUSAŞ’ ta, MKE’ de ve bazı özel hava yolu şirketlerinde temel eleman olarak çalışabilecekleri gibi, eğitimleri sırasında almış oldukları temel makine mühendisliği bilgileri sayesinde makine mühendisliği sahalarında çalışabilirler. Uçak mühendislerinin kendi alanlarında çalışma imkanları ülke şartlarına paralel olarak artmaktadır. Bu programı bitirenlerin bazıları yurtdışındaki benzeri kurumlarda da iş bulabilmektedirler.

 

Hangi Puan Türü İle Gidilir?

Uçak Mühendisliği bölümüne Sayısal Puan Türü ile gidebilirsiniz.

 

Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Uçak Mühendisliği ve diğer bölümlerin taban puanları için Üniversite Taban Puanları sayfamızı kontrol edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir