YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Rehberlik

Sınav Kaygısı İle Başa Çıkmanın Yolları

Sınav Kaygısından Kurtulmanın Yolları

Sınav kaygısı genelde her öğrencinin yaşadığı tedirginliktir. Bu tedirginliği atabilmek aslında başarılacak olan başarının ön izlemesidir. Sınav öncesi stres atabilmek için iyi bir psikolojiye ve iyi bir morale ihtiyaç duyulmaktadır. Sınav öncesi stresin oluşmasındaki en büyük faktör ise başaramama korkusudur. Öğrenci kesim ya da okuyan bireyler hayatları boyunca birçok sınavlarla
karşılaşmaktadırlar. Belirli bir kesimi bu strese alışsa dahi birçok kişi birden fazla sınava girmesine rağmen bu strese alışamamaktadır. Stresle nasıl mücadele edildiği öğrenilemediği gibi sınav esnasında stresten dolayı bilinen sorular dahi yanlış işaretlenebilmektedir.
 

Sınav Kaygısının Belirtileri Nedir?

Sınav kaygısı yaşayan birçok birey sınav günü yaklaşırken heyecanlanır, kalp atışı hızlanır ve kaygılanır. Aynı zamanda bu belirtilerin yanında sınava gireceğinden dolayı gelecek yükünü üzerinde hisseder, bu sayede daha fazla sorumluluk hissedildiğinden dolayı çeşitli psikolojik baskılara maruz kalınabilir. Sınav kaygısı Belirtileri arasında azımsanacak bir kesimde de olsa nefes darlığı durumu
gözlenmektedir. Sınav kaygısından kurtulmak için uygulanacak bazı şeyler sayesinde bu gibi durumların önüne geçilebilir, böylece daha başarılı ve mutlu bir sınav süresi geçirilebilir.
 

Sınava Girmeden Önce Neler Yapılmalı?

Geçen zaman ve yaklaşan sınav gününden dolayı adaylarda ister istemez heyecan ya da tedirginlik olabiliyor. Küçük çaplıda olsa sınava girmeden önce yaşanan bu tedirginliğin asıl sebeplerinden birisi ise diğer sınava girecek olan adayların kendisinden daha iyi hazırlandığı düşüncesidir. Bundan dolayı sınavda bir şey yapamayacağına ya da istediği başarıyı elde edemeyeceğini düşünerek sınava giren adaylar sınava 1 – 0 yenik başlarlar. Belirli ve pek te yeterli olmayan süre içerisinde bir sürü soru ile boğuşan adayların bu tarz düşünceleri sınav stresini tetikler. Bu şekilde düşünmemek gerekli. Aynı zamanda kişinin kendi için moral yapıcı şeyleri düşünebilmesi sınavda kendisine yarar sağlayacaktır.
 

Dikkat Edilmesi Gereken Birkaç Unsur

Sınava girmeden önce ya da sınava girmeye saatler kala psikolojik olarak stresinizi bastırmaya çalışın. Birçok şeyin anahtarı Özgüven. Sınava girmeden önce kendinize güvenebilir ve başarabileceğinize inanabilirsiniz. Aynı zamanda kendinize moral katacak olan bu düşünce sayesinde başarısızlığın sizde yarattığı korku etkisinden de kurtulabilirsiniz.

Sınava girmeden önce son ana kadar çalışmak doğru bir çalışma tekniği değildir. Sınava girmeden önce bir yığın bilgiyi bir anda hafızaya sıkıştırmaya çalışmak bildikleri de unutturan size olumsuz etkiler yaratabilecek bir eylemdir. Bundan dolayı son ana kadar çalışmaktan kaçının. Sınav gününe kadar düzenli çalışılmalı, sınav günü yaklaştığında da 1 ya da 2 gün önce çalışılma eylemi bırakılarak vücudun ve zihnin rahatlaması sağlanmalıdır. Dinlenme süresine katkı sağlamak için ılık bir duş iyi gelebilir. Zihnin ve vücudun dinlenmesi sağlanamadığı durumlarda zorlu bir sınava yorgun giren bünye daha fazla gerilir ve sınava odağını kaybeder.
 

Sınav Stresinden Kurtulabilmek İçin Neler Yapılmalı?

Hayatınızın önemli bir sınavına giriyor iseniz, öncelikle herşeyi son ana bırakmamak önemlidir. Önceden belirlenmiş olan okul yerinizi ya da sınava gireceğiniz bölgeyi iyi tanıyarak bu stresten kurtulma sürecine adım atabilirsiniz. Böylelikle sınav günü geldiğinde daha önce hiç gitmediğiniz bir bölgede sınava gireceğiniz kurumu ya da okulu aramak zorunda kalmayacaksınız. Sınav Kaygısından Kurtulabilmek İçin zamanı yönetmek gerekir. Bununla alakalı yapılabilecek en doğru şey sınavdan önce hangi zaman dilimleri içerisinde ne yapılacağı bilinmesidir. Kısacası Planlı olmak zamanı yönetebilmektir.

Aynı zamanda sınav stresinden kurtulabilmek için sınavın son anına kadar çalışmak ya da zorla tekrar yapmak yerine zihni yıpratmamak gerekir. Kendinizi rahatlatabilmek için spor aktiviteleri izleyebilir, spor müsabakalarına katılabilirsiniz. Bu tarz etkinlikler size olumlu yönde moral katacak sınav stresini hatırlatmayacaktır. Eğer kalabalığı çok sevmeyen ve yalnız kalarak daha mutlu olan bireylerden iseniz, çalışma programınızı tamamladıktan sonra yalnız kalarak kendinizi dinlendirebilir, kendinize zaman ayırarak kendinizi psikolojik olarak sınava hazırlayabilirsiniz. Beynin verimliliği arttırabilmek için iyi ve sık not alabilmek ya da bilgileri zorla ezberlemek size olumsuz yönde etki edecektir. Yapılabilecek en önemli şeylerden birisi ise beyni yormamak ve bir süre çalıştıktan sonra beyni rahat bırakmaktır. Ayrıca sınava hazırlanabilmek için sıkı ve iyi notlar almanız gerekiyor ise, sınav stresiniz daha fazla olacaktır. Bununla birlikte arada tüm notları kenara koymak ve en önemli şeyin siz olduğunu hatırlamak sizi rahatlatacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir