Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilgi

Ana Başlıklar;
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Nedir?
Bu yazımızda Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü hakkında bilgi vereceğiz.
Programın Amacı
Petrol ve doğalgaz mühendisliği programı petrolün ve doğalgazın bulunması, çıkarılması ve üretimi konularında eğitim yapar ve uzmanlaşır.
Programda Okutulan Dersler
Petrol ve doğalgaz mühendisliği programında fizik, matematik, kimya ve jeoloji gibi temel dersler; 3. ve 4. yıllarında ise petrol jeolojisi, petrol üretimi mühendisliği, doğalgaz mühendisliği, sondaj mühendisliği gibi petrol ve doğalgaz mühendisliği ile ilgili dersler verilmektedir. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak sürdürülmektedir. Ayrıca öğrenciler yaz aylarında staj yapmak zorundadırlar.
Gereken Nitelikler
Petrol ve doğalgaz mühendisliği programına girebilmek için akademik yeteneğe sahip ve fen derslerinde özellikle kimya konusunda başarılı olmak gereklidir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümünü bitiren öğrenciye “Petrol ve Doğalgaz Mühendisi” unvanı verilir. Petrol ve doğalgaz mühendisi petrol yataklarının bulunması, çıkarılması ve üretimi ile uğraşır. Bu işler yapılırken petrol arama ve sondaj çalışmaları jeologlarla birlikte yürütülmektedir. Jeotermal kaynakların bulunması ve üretimi çalışmaları da bu alanda yetişen mühendisler tarafından yapılır. Petrol ve doğalgaz mühendisleri sahada sondaj mühendisi, üretim mühendisi, rezervuar mühendisi, bankalarda yatırım mühendisi olarak görev yaparlar.
Çalışma Alanları
Petrol ve doğalgaz mühendisi, Enerji Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nde, TPAO ve ona bağlı şirketlerde özel petrol şirketlerinde, MTA, Köy Hizmetler ve BOTAŞ’ ta görev almaktadırlar.
Hangi Puan Türü İle Gidilir?
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümüne Sayısal Puan Türü ile gidebilirsiniz.
Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği ve diğer bölümlerin taban puanları için Üniversite Taban Puanları sayfamızı kontrol edebilirsiniz.