YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Türk Dili ve Edebiyatı

Makale ile Fıkra Arasındaki Farklar

Fıkra ile Makale Arasındaki Farklar

Bu yazımızda Makale-fıkra farkını belirteceğiz.

  • Fıkra gibi makale de gazete ve dergi yazısıdır. Makale, fıkranın belirleyici ve temel niteliklerini taşır. Ancak kapsam ve konuyu işleyiş yöntemi yönünden makale ile fıkra arasında bazı farklar görülür. Şöyle ki, makale de okurları bilgilendirme, onlara kimi gerçekleri öğretme amacıyla yazılır. Bunu yaparken öne sürülen düşünceyi kanıtlamaya yönelir. Oysa fıkrada kanıtlama amacı ağır basmaz.
  • Makale; fıkradan daha geniştir. Ancak makalenin fıkradaki gibi güncel olaylardan kaynaklanma, günü gününe yazılma zorunluluğu yoktur.
  • Makale yazarı yazısını güncel olaylar üzerine temellendirdiği gibi yazısını, güncellikle ilgisi olmayan bir doğruya, bir gerçeğe ya da bilimsel bir veriye de yaslandırabilir. Makale her türlü düşünce, durum, olay ve olguyu konu alabilir. Bütün yazı ve yazınsal oluşumlarda olduğu gibi makale için de konu yönünden bir sınır çizilemez. Yazar, dilediği konuyu seçer, onu işleyebilir. Fakat fıkra konu yönünden daha sınırlıdır. Bu yönden makalenin anlatımı genellikle fıkra türüne göre daha nesnel, daha bilimseldir.
  • Makalenin birçok yönden fıkrayla benzer olduğunu belirtmiştik. Gazete köşesinde fıkra yazan yazarlar, güncel olaylardan kalkarak hemen her konuda yazı yazmak zorundadır. Öyle ki gazetelerin belirli köşelerinde bu yazarların yazdığı fıkralar yayımlanır. Bunları yazanlar gazetenin çoğu kez kadrolu elemanlarıdır. Aynı durum makale yazan yazarlar için geçerli değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir