YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
KPSS

KPSS A Nedir? A Grubu Meslekleri ve Puan Türleri

KPSS A Grubu Nedir?

A Grubu Kadrolar; kamu kurumlarındaki Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS A, direkt olarak puanla atama yapacak kamu kurumları için bir seçme sınavı ayrıca giriş sınavı yapacak kamu kurumları için ise bir eleme sınavıdır.
Yönetmelik kapsamındaki kamu kurumları, A Grubu Kadrolar için yönetmeliklerine göre ya sadece KPSS sonuçlarını göz önünde tutarak direkt atama yapacaklar ya da KPSS sonuçlarına göre belirleyecekleri belli bir puan üzerinde puan almış adayları çağırarak kendi giriş sınavlarını yapacaklar ve bu giriş sınavının sonuçlarına göre personel alacaklardır.

Adaylar, sınavdan sonra A Grubu Kadrolar için ilan veren kamu kurumlarına bizzat kendileri başvuracaklardır. A Grubu Kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurumlarına başvuracak adayların, bu kurumların açtıkları ilanlarda belirtmiş oldukları koşulları taşımaları gerekmektedir.
Kamu kurumları, A Grubu Kadrolar için KPSS’den sonra ayrı bir giriş sınavı yapmayacaklarsa adayların atanma için nasıl başvuracaklarını, giriş sınavı yapacaklarsa başvuruları nasıl alacaklarını, arayacakları genel ve özel şartları ve alım yapılacak KPSS puan türünü, verecekleri ilanlarla duyuracaklardır.

Adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarının eleman alımı öncesinde Yönetmelikte belirtilen hükümlere göre verecekleri ilanlarda geçerli şartların duyurulacağını göz önünde tutmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarının, A Grubu kadrolarına ilk defa atanacakların geçerli bir KPSS puanına sahip olmaları zorunludur.

KPSS A puanı ile atanmak isteyen adaylar KPSS Lisans sınavına da girmelidir. Sınava giren aday KPSS Lisans puanının yanı sıra KPSS A grubundan da aldığı puan ile birlikte (puanı yeterliyse) kontenjan açılan kuruma başvurur. Bundan sonra başvurduğu kurum tarafından da sözlü veya yazılı yeterlilik sınavına tabi tutulur. Eğer gerekli başarıyı gösterirse asıl unvana ataması yapılır.
 

KPSS A ile B Arasındaki Fark Nedir?

KPSS A ve B grupları, atamada kullanılacak puanları belirtmesi açısından farklılaşmaktadır. A ve B şeklinde ayrılmasının temel sebebi; farklı meslek dallarını ifade etmeleridir. KPSS A ile KPSS B arasındaki temel farklılıkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • KPSS A sınavı her yıl düzenlenirken KPSS B, iki yılda bir ve çift yıllarda düzenlenmektedir. (B grubunda yer alan öğretmenlik bu kapsamında dışındadır.
  • KPSS A puan türleri ile KPSS B puanıyla atanılabilecek birbirlerinden farklıdır.
B Grubu Puanlar (Sadece Çift Yıl)Öğretmenlik Puanı (Her yıl )A Grubu Puanlar ( Her yıl)
LisansÖnlisansLiseP10, P120,P121P10, P93, P94, P120, P121, P122, P123, P124 puan türleri haricinde kalan puan türler.
P3P93P94

 

KPSS A Grubuna Kimler Başvurabilir?

KPSS A Grubu testlerine, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru yapılan yıl mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi olan 2 yıl içinde lisans bölümlerinden mezun olabilecek adaylar başvurabilecektir.
 

KPSS A Grubu İçin Yaş Sınırı Var mı?

KPSS A Grubunda yer alan puan türleri kapsamında alım ilanı yapıldığında genellikle 35 yaş sınırı belirtilmektedir.
 

KPSS A Grubu Kaç Yılda Bir Yapılıyor?

KPSS A grubu, her yıl, yılda bir kere olmak üzere temmuz ayında yapılmaktadır.
 

KPSS A Grubu Puanı Kaç Yıl Geçerli?

ÖSYM tarafından 2017 yılında yapılan değişiklik ile KPSS A grubu kapsamında alınan puanın geçerlilik süresi 2 yıla çıkarılmıştır. Örneğin 2023 yılında sınava giren bir aday, bu sınav sonucunda aldığı puanı 2025 yılında yapılacak olan sınava kadar kurumlara yapacağı başvuruda kullanabilir.
 

KPSS A Hangi Puan Türlerini Kapsıyor?

KPSS kapsamında toplamda 124 puan türü bulunmaktadır. KPSS A grubunun hangi puan türlerini kapsadığı belirtmek için öncelikle KPSS B Grubu puan türlerine bakmamız gerekiyor;

Puan TürüKullanım Alanı
P3Lisans – A ve B Grubu
P10Öğretmenlik – B Grubu
P93Önlisans – B Grubu
P94Ortaöğretim – B Grubu
P121Öğretmenlik – B Grubu
P122Ortaöğretim – İmam Alımı (B Grubu)
P123Önlisans – İmam Alımı (B Grubu)
P124Lisans – İmam Alımı (B Grubu)

Tabloda yer alan P3 puan türü dışındakiler B grubu alanına girmektedir. P3 puan türü hem A grubu hem de B grubu KPSS kapsamında yer almaktadır. Bu tablo haricinde yer alan bütün puan türleri A grubu kadrolar dahilindedir.

KPSS A grubu kadrolarında puan çeşitliliğinin fazla olmasının sebebi; puan türüne göre hesaplama yapılırken testlerin etkisinin farklı olmasıdır. Örnek vermek gerekirse;

P1 puan türü ile Bankacılık bölümünden alım yapılmaktadır. P1 puanının hesaplanmasında KPSS Genel Yetenek Testinin etkisi %70 iken Genel Kültür Testinin etkisi %30 olmaktadır.
 

KPSS A Grubu Meslekleri

KPSS A Grubundan alınan puan ile kariyer mesleklerine atama yapılmaktadır. Kariyer meslekleri; Uzman, denetmen, denetçi, müfettiş, kontrolör, murakıp, kaymakam unvanlı kadrolara denir. Bu meslekler A Grubu kapsamındaki puan türleri ile alım yapan mesleklerdir.
 

KPSS A Grubu Meslekleri Neye Göre Alım Yapıyor?

Üst başlıklarda KPSS A Grubunda yer alan puan türlerini belirtmiştik. İhtiyaç duyulması halinde kurumlar, bu puan türlerini şart koşarak alım ilanı açarlar. Bu ilanda hangi puan türü ile alım yapılacağı belirtilir. Yeterliliği sağlayan adaylar bu ilanlara başvurabilir. Kadro ilanlarının tespiti için güncel alım ilanları takip edilmelidir.
 

Yeterlilik Süreci Nedir?

Yeterlilik süreci, KPSS A kadrolarından herhangi birine yerleşen adayın, 3 yıllık staj dönemine verilen isimdir. Buna göre aday ilk 3 yıl kurumun farklı bölümlerinde çalışarak işleyiş hakkında bilgi edinir.

3 yıllık sürenin 2. Yılında meslek hakkında bir tez konusu belirlenir. 3. Yılın sonunda söz konusu tezin sunumu yapılır. Aynı zamanda 3 yılında sonunda kurum içerisinde sözlü ve yazılı olmak üzere iki aşamalı sınav yapılır. Bu sınavlardan başarılı olan aday, asıl ünvanı almaya hak kazanır. Üç yıllık süreç içerisinde adayın sahip olduğu unvan ile 3 yılın sonunda başarılı olması durumunda hak ettiği unvan şu şekilde olacaktır;

Mesleğe Giriş UnvanıYeterlilik Sonrası Unvan
Müfettiş YardımcısıMüfettiş
Stajyer KontrolörKontrolör
Uzman YardımcısıUzman
Kaymakam AdayıKaymakam
Denetçi YardımcısıDenetçi
Denetmen YardımcısıDenetmen
Murakıp YardımcısıMurakıp

 

KPSS A Grubu Hangi Bölümleri Kapsıyor?

KPSS A Grubu kapsamında sınava girecekler bölümler şu şekildedir;

  • İşletme
  • Muhasebe
  • İstatistik
  • Hukuk
  • Kamu Yönetimi
  • İktisat
  • Maliye
  • Uluslararası İlişkiler
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

 

KPSS A Grubu Hangi Dersler Var?

KPSS A grubu kapsamında yapılan sınavlar, soru sayıları ve sınav süreleri şu şekildedir;

KPSS A Grubu Testleri ve Soru Sayıları
TestlerSoru SayısıSınav Süresi
İşletme4050 dakika
Muhasebe4050 dakika
İstatistik4050 dakika
Hukuk4050 dakika
Kamu Yönetimi4050 dakika
İktisat4050 dakika
Maliye4050 dakika
Uluslararası İlişkiler4050 dakika
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri4050 dakika

 

KPSS A Grubu Sınavları Hangi Gün Yapılacak?

KPSS Oturumları ve Günleri
1. Oturum Cumartesi Sabah2. Oturum Cumartesi Öğleden Sonra3. Oturum Pazar Sabah
Kamu YönetimiHukukİşletme
Uluslararası İlişkilerİktisatMuhasebe
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriMaliyeİstatistik

 

KPSS A Grubu Kaç Net Kaç Puan?

KPSS A Grubu sınavına giren kişiler, sınavın zorluk düzeyi ve o yıl yapılan ortalama netler adayların sınavdan alacakları puanı etkileyen temel etmenlerdir. Bu nedenle sınavda veya öncesinde çözdüğünüz denemelerde yaptığınız netlerin kaç puan getirdiğini hesaplamak için KPSS A Grubu Puan Hesaplama sayfamızdan puanınızı hesaplayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir