YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Deyimler

İpten Adam Almak Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

İpten Adam Almak Deyiminin Anlamı

Bu yazımızda İpten Adam Almak Deyiminin Hikayesini ve nerede kullanıldığını sizlerle paylaşacağız.

İpten Adam Almak; İmkansızı gerçekleştirebilecek kişilerin meziyetini ve üstün yeteneklerini belirtmek amacıyla kullanılır.
 

İpten Adam Almak Deyiminin Hikayesi

Bu, İngiltere kökenli bir deyimdir. Ağır bir suç işleyen varlıklı bir İngiliz, tuttuğu avukata rağmen idama mahkum olur. Bunun sebebini sorduğuı1da avukatı ona, “Merak etme, bu işin temyizi var, seni kurtaracağım.” der ama temyize gi­den dava, orada da onaylanır. “Şimdi ne olacak?” diyen adamı avukat, “Siz merak etn1eyin, bu davayı Avam Kamarası bozar.” diyerek cevaplar. Ancak dava, avam kamarasında da onayla­nır. İngiliz, bu duruma artık iyice bozulmaktadır ama avukat soğukkanlılığını korur ve “Bu davayı Lordlar Kamarası bo­zar.” der. Dava ne yazık ki orada da onaylanır.

Adam artık iyice hiddetlenir. Bütün şiddetiyle tepki göste­rir ama avukat yine, Efendim siz lütfen rahat edin ve merak etmeyin bu kararı bütün bunca onaya rağmen kraliçe bozar.” diye iddia eder. Nihayetinde kraliçede de onaylanan dava so­nucu adam, idam sehpasına çıkartılır ve boğazına ipi geçirir­ler. Ateş sıçrayan gözlerle bakan adama avukatı, parmağını dudağına götürerek, “sus” işareti yapar. Cellat gelir, sandal­yeye tekmeyi vurur, o esnada avukat yerinden fırlayarak, bir bıçakla ipi keser ve adamı ölmeden kurtarır. Bunu gören ha­kimler ve savcılar şaşkınlıkla, ne yaptığını avukata sorarlar. Avukat, cebinden İngiliz Ceza Yasası’nı çıkararak; “Müvekki­limin işlediği suçun cezası evet idam… Elimdeki yasalarımı­za göre bu suçu işleyenler ‘idam edilir’ diyor ama ‘öldürülür’ demiyor. Müvekkilimi idam etmekle yasa hükmünü yerine getirdiniz. Ancak; öldüremezsiniz!” diyerek açıklama yapıyor.

Bu olay sonucunda başlayan İngiltere’deki hukuk tartışma­sı sonucu, İngiliz Ceza Yasası’ndaki hüküm; “idama mahkum edilen kişi, asılmak suretiyle öldürülür.” şeklinde yeniden dü­zenlenmiş. Üstelik avukatın bu tutumu kraliçenin hoşuna git­miş ve suçluyu affetmiş.
 
Diğer deyimler ve anlamları hakkında bilgi almak için Deyimler Sözlüğü sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir