YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Deyimler

İki Dirhem Bir Çekirdek Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

İki Dirhem Bir Çekirdek Deyiminin Anlamı

Bu yazımızda İki Dirhem Bir Çekirdek Deyiminin Hikayesini ve nerede kullanıldığını sizlerle paylaşacağız.

İki Dirhem Bir Çekirdek; “Giyinirken özenli olmak, giyime dikkat etmek” anlamına gelmektedir.
 

İki Dirhem Bir Çekirdek Deyiminin Hikayesi

Keçiboynuzunun Yunancada adı “keration” İngilizcede “carob’: Arapçada “kırrıt”tır. Keçiboynuzunun tohumu yıllar­ca, elmas ölçmek için kullanılmış. Elmaslar, keçiboynuzu to­humları ile tartılıp satılırmış. Bu nedenle keçiboynuzu, kırat veya karat dediğimiz ölçü birimine isim babalığı yapmış.

Prof. Dr. Aydın Akkaya’nın açıklamasına göre; keçiboy­nuzu çekirdeği, doğada ağırlığı değişmeyen bir tohumdur. Tohumlu bitkilerden yalnız keçiboynuzu, uzun süre sudabekletildikten sonra fıliz verebilir. Bu hem çok kuruduğu ve meyvesinden çıktıktan sonra son ve sabit ağırlığını aldığı için hem de içine su alma ihtimali çok az ve çok uzun süreye bağlı olduğu içindir.

Bu sebeple Araplar, Selçuklular, Osmanlılar dönemlerin­de ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıştır. Dört tanesi bir dirhem eder; dirhem üç gram ağırlığa eş kabul edilirdi. Satıcı, iki dir­hemlik bir şey satarken «sekiz çekirdek, deyip, bu da benimikramım olsun derse, müşterinin saygın ve itibarlı olduğunu gösterirmiş. Çok şık ve gösterişli giyinen kişilere, “iki dirhem bir çekirdek” denmesinin kökü buymuş.
 
Diğer deyimler ve anlamları hakkında bilgi almak için Deyimler Sözlüğü sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir