YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Türk Dili ve Edebiyatı

CV (Özgeçmiş) Nedir?

Eğer sizde CV Nedir?, Özgeçmiş Nedir, CV Nasıl Hazırlanır? diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin…

 

CV (Özgeçmiş) Nedir?

CV kelimesi dilimize İngilizceden geçmiş, Türkçe’de özgeçmiş olarak kullanılmaktadır. Özgeçmişe öz yaşam öyküsü, otobiyografi ve CV de denmektedir

TDK Güncel Türkçe Sözlük’te özgeçmiş, “Bir kimsenin doğumundan yaşadığı güne kadar geçirdiği belli başlı evreleri içeren yazı, hayat hikâyesi, hayat öyküsü, yaşam öyküsü, hâl tercümesi, tercümeihal, biyografi” şeklinde ifade edilmiştir.

Format şeklindeki özgeçmişlere daha çok CV denmektedir. CV, Latince “Curriculum Vitae” kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmış şekli olup, kelime anlamı “hayat yarışı – hayat koşusu” demektir. İş başvurularında kullanılan CV’ler kişisel bilgilerle birlikte kişinin aldığı eğitimi, becerilerini, iş tecrübelerini, uzmanlık alanını kısaca tanıttığı yazılardır. Hayat hikâyesi değildir. Bir veya iki sayfayı geçmemelidir.

 

CV (Özgeçmiş) Türleri

Her mesleğin ve branşın kendine has özgeçmiş (CV) formları olabilir. İnternet ortamında farklı ve çeşitli örnekleriyle karşılaşmak mümkündür. Genel olarak üç çeşidi yaygındır: Kronolojik özgeçmiş, fonksiyonel özgeçmiş ve yeni mezunlar için özgeçmiş.
 
1. Kronolojik özgeçmiş: En çok kullanılan özgeçmiştir. Bunda öğre-nim durumu ve önceden çalışılan iş sahaları, bugünden başlayıp geriye doğru gidilerek kronolojik bir sıra içinde verilir.
 
2. Fonksiyonel özgeçmiş: Kişinin iş hayatındaki tecrübelerinin özeti verilir. Bu kısımda kişi kendi düşüncelerinden ilgili alana getirece-ği faydalardan bahsederek kendi niteliklerini açıklar.
 
3. Yeni mezunlar için özgeçmiş: Bu durumda olanlar yeni işe başla-dığı için bazı konulara cevap vermek imkânı yoktur. Bu durumda en çok üzerinde durulacak kısım, başvuru amacının düzgün şekilde ifade edilmesidir.

Özgeçmişinizi yoldaki bir işaret levhası gibi düşünmelisiniz. İlk bakışta neyin önemli olduğunu göstermeli, kolay okunmalı ve okuyana, “İşte aradığım kişi bu olabilir.” dedirtmelidir.

Özgeçmiş (CV) yazarken şu bilgiler olmalıdır: Kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, öğrenim durumu, iş tecrübesi, askerlik durumu, hobiler ve varsa referanslar. Gerekirse kariyer hedefi de belirtilebilir. Duruma göre bu sıralamada yer değişiklikleri olabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir