YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Deyimler

Tabanları Yağlamak Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

Tabanları Yağlamak Deyiminin Anlamı

Bu yazımızda Tabanları Yağlamak Deyiminin Hikayesini ve nerede kullanıldığını sizlerle paylaşacağız.

Tabanları Yağlamak; Uzak bir yere yürüyerek gitmek için, bütün gücünü toplayıp yola koyulmak, bir yerden koşarak uzaklaşmak anlamlarına gelmektedir.
 

Tabanları Yağlamak Deyiminin Hikayesi

Bir gün Nasreddin Hoca, yağmurlu bir günde evinin bal­konunda oturmuş, gelen geçenleri seyrediyormuş. Bu arada herkes, yağan yağmurdan kaçışmaya başlamış. Bunlar arasın­da Hocanın tanıdığı yaşlı başlı, ak sakallı, cüppesiyle yağmur­dan kaçan bir adam da varmış. Hoca, adama oturduğu yerden seslenerek, “Çoluk çocuğun koşmasına şaşırmadım da senin şu saçın ve sakalınla Allanın rahmetinden kaçtığını biraz tu­haf karşıladım.” demiş.

Zavallı adam evine yürüyerek gitmiş, gitmiş ama yağmur­dan da sırılsıklam olmuş. Bir başka yağmurlu gün, bunun tam tersi olmuş. Daha önce yağmurdan sırılsıklam olan adam, evinin penceresine oturmuş, yağmuru ve yağmurdan kaçan insanları seyrederken bir ara paçalarını sıvayıp yağmurdan kaçan Hoca’yı görmüş. “Bu ne hal Hoca? Ele verirsin talkını, kendin yutarsın salkımı.” demiş. Hoca bu, hiç altta kalır mı? Hemen cevabı yapıştırmış:
– Ben senin gibi yağmurdan kaçmıyorum ki. Allanın rah­metini çiğnememek için tabanları yağlıyorum.
 
Diğer deyimler ve anlamları hakkında bilgi almak için Deyimler Sözlüğü sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir