Haritalarda Yeryüzü Şekillerini Gösterme Yöntemleri

Ana Başlıklar;
Haritalarda Yüzey Şekillerini Gösterme Yöntemleri
Haritalarda yüzey şekillerini belirgin bir şekilde gösterebilmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Başlıcaları şunlardır.
1- Renklendirme Yöntemi
Bu yöntemle yüzey şekilleri yükselti aralığına göre çeşitli renkler kullanılarak gösterilir. Haritadaki renkler yükselti dışında başka bir şey göstermediği için yeşil renkle gösterilen yerlerin orman veya ovalık bir alan olduğu söylenemez. Yükseltisi az olan engebeli yerler yeşil ile gösterilirken yükseltisi fazla düz alanlar (Erzurum Ovası gibi) kahverengi ile gösterilmektedir. Renklendirme yöntemi ile denizler, kıyıdan derinliklere doğru açık maviden koyu maviye doğru değişen renk tonları ile gösterilmektedir.
2- Gölgelendirme Yöntemi
Haritanın bir köşesinden yerşekillerinin 45° eğimli bir ışıkla aydınlatıldığı düşünülerek ışık alan yerler boş bırakıhr. Gölgede kalan yerler ise gri veya kahverengi ile gösterilir.
3- Tarama Yöntemi
Yerşekilleri eğim durumuna göre boyu, sıklığı ve kalınlığı değişen çizgilerle gösterilir. Eğimin fazla olduğu yerlerde çizgiler kısa, kalın ve sık, eğimin az olduğu yerlerde ise çizgiler ince, uzun ve seyrektir. Düz alanlar ise boş bırakılır.
4- Kabartma Yöntemi
Bu yöntemde yerşekilleri ölçek dahilinde küçültülerek kabartmaları yapılır. Bu haritalar yerşekillerini üç boyutlu ve gerçeğe en yakın olarak gösterir. Ancak bu haritalar, taşınması zor ve yapım maliyeti yüksek olduğu için fazla yaygın değildir.
5- İzohips Yöntemi
Deniz seviyesine göre aynı yükseltide bulunan noktaların birleştirilmesiyle elde edilen kapalı eğrilere izohips, bu yöntemle yerşekillerinin gösterilmesine de izohips yöntemi denir. İzohipsler hakkında daha detaylı bilgi için İzohips Nedir? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.