YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Nedir

Yaygın Eğitim Nedir? Yaygın Eğitimin Özellikleri

Yaygın Eğitim Nedir?

Yaygın eğitim, örgün eğitim olanaklarından hiç yararlanmamış durumda olanlara, gittikleri okullardan erken ayrılanlara ya da örgün eğitim kurumlarında okumakta olanlara ve meslek dallarında daha yeterli duruma gelmek isteyenlere uygulanan eğitimdir. Kısacası yaygın eğitim, örgün eğitim kurumlarının dışında eğitim görenler için uygulanan kısa ve uzun dönemli eğitimdir.

Yaygın eğitim, halk eğitimi ve hizmet için eğitimlerini kapsamaktadır.
 

Halk Eğitimi

Halk eğitimi, zorunlu öğretim çağının dışına çıkmış ve asıl uğraşısı okula gitmek olmayan kimselerin, yaşamlarının herhangi bir aşamasında duyacakları öğrenme gereksinimini ve ilgiyi doyurmak üzere düzenlenen etkinlikleri ve programları kapsar.

Halk eğitiminin en önemli özelliği okul çağının dışında bulunan ya da herhangi bir okulla ilişkisi bulunmayan kişilere verilmesidir. Genellikle bu kişiler bir işi olan, ev sorumlulukları taşıyan kişilerdir. Halk eğitiminin bir başka özelliği de gönüllü öğrencilere verilmesidir.
 

Hizmet İçi Eğitim

Hizmet için eğitim, özel ve tüzel kişilere ait iş yerlerinde, belirli bir maaş ya da ücret kaşılığında işe alınmış ve çalışmakta olan bireylere görevleri ile ilgili bilgi, beceri ve tutum kazanmalarını sağlamak üzere yapılan eğitimdir.

Hizmet içi eğitim, kişilerin hizmetteki verim ve etkinliklerinin arttırılmasını, gelişmeye yol açan bilgi, beceri ve tutumların zenginleştirilmesini amaç edinen ve kurumların genel çalışma düzenini sürekli olarak etkileyen eğitimdir.
 

Yaygın Eğitimin Özellikleri

  • Amaçları, planları ve belli bir programı vardır.
  • Katılımcı ve öğrenen merkezlidir.
  • Öğrenim sürecinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve çözümlemesi katılımcılarla birlikte yapılır.
  • Grup çalışmasına, tecrübe ve bilgi paylaşımına ağırlık verilir. Süreç içinde grupla çalıştıkları için iletişim becerileri, anlayış, hoşgörüyü yaşayarak içselleştirmeleri sağlanır.
  • Bireyin empati kurması, problemin farkına varıp analiz etmesi sağlanır.
  • Gönüllü katılım ile gerçekleşir, mecburi değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir