YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Rehberlik

YKS (TYT-AYT) Kimya Nasıl Çalışılır? | Çalışma Taktikleri

YKS (TYT-AYT) Kimya Dersi Nasıl Çalışılır?

Bu yazımızda fen bilimleri derslerinden olan kimya dersine çalışma taktikleri, kimyayı anlaşılır kılmak için yapılması gerekenleri ve kimya dersine çalışırken izlenmesi gereken kuralları paylaşacağız.

Herhangi bir derste olduğu gibi, kimyada da öğrenmek ve ezberlemek için birçok bilgi vardır. Kimya dersini öğrenmeye başlarken önünüze çıkacak o kadar çok yeni bilgi var ki, tüm detayları ezberlemeye çalışırsanız kimyayı gözünüzde büyütüp hevesinizi ve motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. İlk olarak temel kavramları anlamaya odaklanın. Temel bilgileri sağlam bir şekilde anladıktan sonra, ayrıntıları ezberlemek için zaman harcayabilirsiniz. Ayrıca, kimyanın temellerini öğrendikçe ve kavramları anladıkça, diğer her şeyi ezberlemeyi çok daha kolay bulacaksınız.

Unutmayın, ezberleme asla anlayışın yerini almamalıdır. Önce anlayış kazanmaya çalışın.
 

Kimya Çalışma Taktikleri

 

1- Kavramlarla Başlayın

Kimya Dersi tamamen kavramlar üzerine kurulu bir derstir. Bu yüzden derse ve konuya ilişkin kavramlar iyi anlaşılmalıdır. Örneğin Kimya Dersi, Madde ve Özellikleri konusu ile başlar. Öğrencilerime bu konuyu anlatırken ilk olarak “Madde Nedir?” diye sorarak dersi anlatmaya başlarım. Bir sonraki konu olan “Atom ve Periyodik Sistem” konusuna başlarken “Atom Nedir?” diye sorarım. Daha sonraki konu olan “Bileşikler” konusuna başlarken bu kez öğrencilerim “Bileşik Nedir?” sorusunun cevabını öğrenmiş olarak gelirler 🙂 Böylece “Asit Nedir ve Bir Maddenin Asit olup olmadığı nasıl anlaşılır?” sorularıyla başladığımız “Bileşikler” konusunu öğrenme serüvenimiz sorudaki “Asit” yerine “Baz”, “Tuz”, “Oksit” kavramlarını koyarak devam eder. Aynı soruları Tuzların ve Oksitlerin çeşitlerini öğrenirken de sorarak “Bileşikler” konusunu bitiririz. Böylece tamamen soyut olan ve zihnimizde canlandıramadığımız kavramlar biraz daha netleşmiş ve hafızamızda yer etmiş olur.

Ayrıca elinizin altında Periyodik Cetvel olması, hangi elementin hangi grupta yer aldığına aşina olana kadar işinizi epey kolaylaştıracaktır.
 

2- Önce Konu Çalışın

Bu madde size basit gibi gelebilir. Bunu zaten biliyorum dediğinizi duyar gibiyim. Bazı derslerde soru çözme kısmı konudan daha önemlidir. Bu tür derslerde öğrenilen bilgiler soruları çözdükten sonra kavranmaktadır. Fakat kimya dersinde öncelik konuyu anlamak daha sonra soru çözmektedir. Herhangi bir konuyu çalışmadan soru çözmeye çalışanlar da yok değil. Kimya dersinde yer alan konular genellikle birbiriyle bağlantılı olarak ilerlemekte, herhangi bir konuda eksik olan bilgi ilerleyen konularda tekrar karşınıza çıkabilmektedir. Bu yüzden öncelikle konu anlatım videosunu izlemeli, varsa konu anlatım kitabından konuyu okumalı, en sonda da soru çözümüne geçmelisiniz. Konuyu çalışırken aklınızda cevapsız sorular bırakmamalı, konuyu her yönüyle kavramanız gerekli.

Kimya Dersi de birbiriyle bağlantılı konular olarak ilerlediği için bir konuyu iyice kavramadan diğer konuya geçmeyin. Konuların mantığını kavramak için sürekli anahtar sorular sorun. Mesela, 1. tüyoda “Nedir?” anahtar sorusunu sormamız gerektiğini öğrendik. İkinci çok önemli anahtar sorumuz “Niçin?” Örneğin, “Periyodik Sistem” konusunda sağdan sola ve yukarıdan aşağıya hangi özelliklerin nasıl değiştiğini sakın ezberlemeyin. Niçin öyle değiştiğini sorgulayın. Eğer sebebini güzel kavrarsanız ezber yapmanıza kesinlikle gerek kalmaz.

Konu çalışması bitince bir A4 kağıdına o konu ile ilgili zihin haritası çıkarın. Bu, sizin için sıcağı sıcağına bir tekrar olacak hem de ilerleyen zamanlarda yapacağınız tekrarlar için 5-10 dk da tek A4 sayfasından bütün konuyu tekrar etmenizi sağlayacaktır.
 

3- Not Almayı Unutmayın

İşitilen bilgiler ile yazılan bilgilerin akılda kalıcılık oranının aynı olmadığı bilimsel olarak açıklanmıştır. Konulara çalışırken sadece dinleyip o an konuyu kavrayabilir, hatta belli bir zaman diliminde soruları bile çözebilirsiniz. Fakat zaman ilerledikçe, aklınıza yeni bilgiler girdikçe eski bilgileri tekrarlama ihtiyacı doğacak ve o dersi yeniden izlemek zorunda kalacaksınız. Bunun önüne geçmenin en kolay yolu not almaktır.

Not alırken yazdığınız şeyi görsel hafızanıza kaydetmiş olursunuz. Başkasının yazdığını okumakla kendi yazdığınızı okumak arasında hafızada kalma bakımından ciddi oranda fark vardır. Not alırken gördüğünüz veya söylenilen her şeyi not almak yerine temel formülleri, soruların çözüm aşamalarını ve uzun bir maddeyi size hatırlatacak kısa maddecikler şeklinde yazmanız size zaman kazandıracaktır. Not alma işlemini eğlenceli hale getirmek için formülleri ve o formülle bağlantılı olan bir soruyu renkli post-itlere not alabilir, çalışmalarınızı görsel açıdan zevkli hale getirebilirsiniz.

Notları yazdıktan sonra mutlaka en az bir kez baştan sona okuyun. Bu sayede ne yazdığınızı bilir, bir nevi gözlerinizle yazdıklarınızın fotoğrafını çekmiş olursunuz. Aldığınız notları belirli periyotlarda tekrar etmeye gayret etmelisiniz. Temel formülleri not aldığınız kağıtları çalışma masanızın görebileceğiniz bir yerine veya odanızın duvarına asabilirsiniz. Kendinize ait bir odanız yoksa üzülmeyin. Notları defter halinde tutup iki haftada bir tekrar edecek şekilde programınızı ayarlayabilirsiniz.
 

4- Doğru Kaynak Seçimi

Konuları kavradıktan sonra geldik soru çözümüne… Herhangi bir derste soru çözmek, yani öğrenilenleri uygulamaya dökmek işin en zor kısmı olarak değerlendirilir. Özellikle de sayısal derslerde bu problem kendini daha belirgin bir şekilde gösterir. Konulardan sonra çözülen ilk sorular öğrencinin o derse karşı olan isteğini, motivasyonunu etkiler. Bu adımdan sonra öğrenci ya tamamen motive olup başarı yolunda hızla ilerler ya da pes edip bunu yapamayacağına kendini inandırmaya çalışır. Geçiş süreci olarak nitelendirebileceğimiz bu süreci hemen her öğrenci yaşamakta ve maalesef çoğunluğu pes etmektedir.

Bu yüzden soru bankası kitaplarını seviyenize uygun kitaplar almanız en doğru olanıdır. Temeli olmayan birinin orta veya zor düzeyde kitaplar alması, onun bu derse karşı olan isteğini bitirebilir. Bu yüzden kolay kitaplardan başlayarak kademeli olarak zorluk seviyesini arttırmak, dersin verimliliği açısından en doğru olanıdır. Temeli olan birinin de gidip giriş seviyesinde kitaplar alması kendisine zaman kaybettirebilir. Bunu anlamanın en kolay yolu kimya konularınızı gözden geçirmektir. Konulara karşı temel bilgilere sahip olduğunu hisseden öğrenci orta seviye kaynaklar ile başlayabilir. Seviyenize uygun olan Kimya kaynaklarını öğrenmek için YKS (TYT-AYT) Kimya Kaynak Önerileri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

soru çözümüne geçtiğinizde takılacağınızı biliyorsunuz ve pes etmeden, soruları arkadaşlarınıza, öğretmenlerinize çözdürerek öğrenebileceğinizi anladınız. Bu şekilde ilk testlerde hiç soru çözemeseniz bile çabaladıkça bir testte yer alan bütün soruları çözebilecek seviyeye geldiğinizi göreceksiniz.

Çözemediğiniz soruların çözümlerini dikkatlice inceleyin. Çözümlerde sizin de bildiğiniz kavramların soru çözümlerinde nasıl kullanıldığına dikkat edin. Konuyu öğrenirken veya soru çözerken takıldığınız yerleri vakit kaybetmeden bir bilene sorun.

Arkadaşlar, unutmayın! Zor ders/konu yoktur, zor olduğu konusunda ön yargı oluşmuş ders/konu vardır. Başarı Kaf dağının ardındaki ulaşılmaz Anka Kuşu değil. Zihinlerinizde ki hayali duvarları yıktığınız anda başarı, mutluluk ve huzurun aslında size çok yakın olduğunu fark edeceksiniz.
 
Diğer derslere çalışırken dikkat etmen gereken noktaları Verimli Ders Çalışma Teknikleri adlı yazımızda derledik. İncelemeyi unutma!
 

TYT Kimya Konuları

AYT Kimya Konuları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir