YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
TYT

2024 TYT Türkçe Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM)

TYT Türkçe Konuları ve Soru Dağılımı

Bu yazımızda 2024 TYT Türkçe Konuları ve Soru Dağılımı yer almaktadır.

2024 Yılında ÖSYM tarafından yapılacak olan TYT sınavındaki Türkçe testinin konuları ve soru dağılımı belli oldu! YÖK tarafından yapılan son açıklamalara göre Türkçe testinde 40 soru sorulacak. Bu soruların büyük bir kısmı anlama dayalı, diğer kısmı ise dil bilgisine yönelik sorulacak. Geçmiş yıllarda yapılan sınav ortalamalarına göre genellikle 30-32 soru anlama dayalı, 8-10 soru dil bilgisine yönelik sorulmaktaydı.

Geçmiş yıllardaki TYT Türkçe sorularını inceleyen uzmanlar, önceki yıllara göre Türkçe testinde dil bilgisi sorularının daha fazla olduğunu, fakat bunların zorlayıcı olmadığını belirtmişlerdi. Bunun yanı sıra önceki yıllardan farklı olarak sözel mantık sorularına yer verilmişti. Son olarak da paragraf sorularının önceki yıllara nazaran daha kaliteli olduğu da söylenebilir. Peki 2024 TYT Türkçe Konuları nasıl olacak? İşte cevabı:
 

TYT Türkçe Konu Dağılımı

 

TYT Türkçe Dil Bilgisi Konuları

Okulda gördüğümüz Türkçe dersi temel anlamda iki başlık şeklinde işlenir. Bunlar anlam bilgisi ve dil bilgisidir. Anlam bilgisi sözcükte anlam, cümlede anlam ve paragraf olmak üzere 3 başlıkta ele alınır. TYT Türkçe testinde anlam bilgisi kısmından her yıl ortalama 30-33 arası soru gelmektedir. Bunun dışında sorulan sözcük türü, yapısı ve kökü ile alakalı bütün sorular dil bilgisi başlığı altında ele alınmaktadır. Buradan da her yıl ortalama 7-10 arası soru sorulmaktadır.

Dil bilgisi, bir dilin temel yapısını inceleyen bilim dalıdır. Bu nedenle konu dağılımlarını araştırırken “dil bilgisi” başlığını görürseniz bunu diğer konulardan farklı bir başlık olarak düşünmeyin. Türkçe dersi içerisinde yer alan sözcükte anlam, cümlede anlam ve paragraf dışında kalan tüm başlıklar “dil bilgisi” olarak nitelendirilir. Dil bilgisi konularını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Sözcük Türleri
  • Tamlamalar
  • Fiil, Ek Fiil, Fiilimsi
  • Ekler
  • Sözcük Yapısı
  • Cümlenin Öğeleri
  • Cümle Çeşitleri
  • Ses Bilgisi
  • Anlatım Bozuklukları
  • Yazım Kuralları
  • Noktalama İşaretleri

 

TYT Türkçe Testleri Çöz

TYT Türkçe Kaynak Önerileri

TYT Türkçe Nasıl Çalışılır?

 
Bu konu dağılımlarının yanı sıra soru dağılımlarına geçecek olursak, ÖSYM her yıl soru dağılımı ortalama olarak aynı sayıda soru sormaktadır. Sizler için 2016, 2017, 2018 ve 2019 yılları arasında ÖSYM tarafından yapılan Türkçe Soru Dağılımlarını hazırladık. Bu tablodan da hangi konudan kaç soru çıkacak ortalama tahminlerinizi yapabilirsiniz.
 

TYT Türkçe Soru Dağılımı

Konu Adı2016201720182019202020212022
Sözcükte Anlam2333154
Cümlede Anlam6673633
Paragraf24222221262526
Dil Bilgisi3618323
Anlatım Bozuklukları211
Ses Bilgisi11311
Yazım Kuralları1121222
Noktalama İşaretleri1112222
Toplam40404040404040

 

TYT Türkçe Konu Takip Çizelgesi (PDF)

TYT Türkçe dersine çalışırken hangi konuları çalıştığınızı ve hangilerinin kaldığını takip etmeniz önemlidir. Bu nedenle sizler için konu takip çizelgesi hazırladık. Aşağıdaki butona tıklayarak TYT Türkçe Konu Takip Çizgesini PDF formatında indirebilir, çalışmalarına yön verebilirsiniz.
 

TYT Türkçe Konu Takip Çizelgesi İndir (PDF)

 

Diğer Derslerin TYT Konuları için tıklayınız.

AYT Konuları için tıklayınız.

İlgili Makaleler

215 Yorum

    1. İrem ÖSYM hiç bir zaman Konu Dağılımlarını paylaşmaz zaten. YÖK başkanı MEB müfredatından soru çıkacak diye açıklama yaptı. Güncel MEB Müfredatı bu şekilde zaten

  1. Merhaba! Hocam ben eski sisteme göre anestezi bölümü için sadece ygs’ ye girecektim 2 yıllık ön lisans. Yeni sisteme göre sadece temel yeterlilik sınavınamı gircem.

  2. merhaba! hocam şimdi biz sözelciyiz matematik sıfır yapamıyoruz ilk oturumdada satece türkçe tek yaparsak barajı geçme payımız ne kadardır

    1. Eğer çok yüksek net yaparsanız neden olmasın. Ama size önerim çok fazla vaktiniz var. Matematik hayatın her alanında karşınıza çıkacak sürekli erteleyerek kutulamazsınız. En iyisi başlamak. Çok zor değil sadece video izleyerek 15 net yapabilirsiniz.

    1. Müfredat bu şekilde gidip farklı bir ülkenin müfredatından sprmadıkları sürece içiniz rahat olabilirsiniz. 🙂

    1. Yapmak senin elinde Türkçe’de Matematikte %50 etkiliyor. Daha çok zamanın var. Sana önerim az da olsa temel atmaya çalış.

  3. Hocam bazı siteler fiilimsiler konusununda olacağını sölüyor sizce sadece bu konularımı kapsicak Türkçe sınavı

  4. Hocam eşit ağırlık da türkçe coğrafya matematik var peki sosyal da varmı kaçar sorudur toplam 80 soru olduğunu biliyorum

    1. eşit ağırlıkta sosyal bilimler konuları yok: 1. oturum olan TYT sınavında 40 soru türkçe 40 soru matematik olacak. 2. oturumda ki alan sınavında da 40 soru matematik ve 40 soru da edebiyat coğrafya 1 karışık olacak

  5. Çok teşekkür ediyorum hocam öğrenmem de katkı da bulunduğuz için peki diğer son sorum ilk sınavı kaç netle geçebileceğimize dair bilginiz varmı toplam 22 net olarak biliyorum ama.

    1. Kesin bir bilgi paylaşılmadı ama neden hedefiniz bu kadar düşük? Daha 8 ay var. Günlük sadece 1 saat konu çalışıp soru çözseniz bile 50-60 net rahat yaparsınız. Kendinize güvenin. Unutmayın “Ulaşmak İstediğiniz Hedefler Varsa, Çekmeniz Gereken Zorluklarda Vardır.”

  6. Merhaba hocam ben sozelciyim sıfır mat var .sadece turkceyle baraji gecermiyim.bide ben dile de girmek istiyorum girebilirmiiyim.

    1. Evet hem alan sınavlarına hem de dil sınavlarına girebilirsiniz. Öte yandan Türkçe ile barajı geçmeniz mümkün ama bu kadar zaman varken neden hedefizi bu kadar düşük görüyorsunuz? Size önerim 2-3 ay matematik çalışın. Hem seveceksiniz hem de yaptığınızı gördükçe daha fazla zevk alacaksınız. Türkçe soruları içinde bol bol paragraf çözmeyi unutmayın. 🙂

  7. Merhaba hocam ben TM yim ama edebiyat öğretmenliği veya tarih öğretmenliği sözelden alıyor o yüzden sınava girince ilk önce sözel sonra eğer vaktim kalırsa TM yapmayı düşünüyorum sizce haksız mıyım ?

    1. Eğer gerçekten istiyorsan dediğin gibi yapabilirsin ama dediğin iki bölümde de atama çok sıkıntılı. Sana önerim önü daha açık olan bölümleri tercih etmen olacaktır.

  8. merhaba hocam ben ana sınıfı öğretmenliği okumak istiyorum fakat bazı sitelerde ts bazı sitelerde sözel olarak yazıyor bu bölüm hangisine giriyor bilgi alabilir miyim sizden acaba?

    1. Merhaba Ana Sınıfı Öğretmenliği yeni sistemden önce TS Puan türünden alım yapıyordu ama artık Sözel puan türünden alım yapmaktadır.

  9. Hocam merhaba ben PMYO ya girmek istiyorum ve ilk oturumdan alıyor sence kaç puan isterler tahmin olarak teşekkürler

  10. HOCAM MERHABA BEN EŞİT AĞIRLIK ÖGRENCİSİYİM İÇ MİMAR OLMAK İSTİYORUM BU İÇ MİMARLIK YETENEK SINAVLARI NASIL OLUYOR BİRDE İŞ İMKANI VARMI?

  11. İyi günler benim size bir sorum olacaktı ben esit agırlıkçıyım ilahiyaty bolumunu istiyorum bunun icin sosyal bilimleri yapmam gerekiyor mu? Acaba

  12. hocam ben açıkogretım ön lisans çocuk gelişimi bölümü içineski sisteme göre sadece ygs ye girecektim bu durumda yeni sisteme göre sadece TYT sınavına mı girmem gerekiyor

  13. Sayın hocam Merhabalar. Ben tm bölümü ögrencisiyim sınava tm den hazırlanıyorum. Tyt de matematik ve türkçeden çıkıcak. Onu anladim fakat benim aklimi karıştıran 2 . Oturumdaki coğrafya lys konuları mi? Bide tarihte nde biz tm öğrencilerine soru geleceğine dair duyum aldim doğru mu? Teşekkür ederim…

  14. biz meslek lisesi öğrencileriyiz şimdiye kadar hep sağlık dersleri gördük zaten son senede hep stajdayız matemetik fizik tarih… hiç bir ders görmedik şimdiye kadar hep ygs den hemşireliğe gideriz diye çalıştık ama bizi ters köşe yaptılar şimdi bizim ne yapmamız lazım

  15. Hocam lütfen bu sorumu yanıtlar mısınız? Hocam önceden ygs2den hemşireliğe ve fizyoterapiye gidebiliyorduk peki şimdi ilk sınavdan bu bölümlere gidebilir miyiz?

    1. Merhaba Berat. Resmi bir açıklama yok ama sadece matematik ve türkçe ile 4 yıllık sağlık bölümlerine girmek çok zor görünüyor. Muhtemelen sayısal alana geçeceklerdir.

  16. Hocam Eşit Ağırlık alanında 2. oturumun coğrafya ve tarihi eski sistedeki ygs konuları mı oluyor?

  17. Hocam bende TM öğrencisiyim.Merak ettiğim kısım 2. Oturumda ki cohrafya 1 edebiyat in yer aldığı 40 soruluk kısımda coğrafya1 den kasti nedir ygs coğrafya mi yoksa lys cografya mi ? Bir diğer merak ettiğim sey ise 2. Oturumda olacak sosyal sınavıni çözme yükümlülüğum yok değil mi cozsem bölümüme katkısı da olmuyor diye biliyorum. Bu konularda beni aydinlatirsaniz cok sevinirim teşekkür ediyorum şimdiden esen kalın;)

    1. Merhaba Yeliz. Coğrafya 1 den kasıt önce ki yıllara bakacak olursak LYS Coğrafya konularını kapsamaktadır. Sana önerim YGS coğrafyasından Harita Bilgisi ve İklim Bilgisi ünitelerini bitirmen ve ardından LYS Coğrafya konularına çalışmandır. Öte yandan Alan sınavlarında iki tane sosyal bilimler testi var. Biri eşit ağırlık adaylarının çözmesi gereken, diğeri sözel adayların. Eşit Ağırlık adayları Sosyal Bilimler 1 testinde 24 adet Edebiyat, 10 Adet Tarih ve 6 Adet Coğrafya 1 sorusu cevaplacaklardır.

  18. Tarih dersim cok iyi iken çalışmayı tekrarı biraktim.yukarıda da mehmet arkadaşımız tarihden soru gelecegini söylemis tm öğrencilerine yorumu onaylamissiniz anlamadım simdi benim tm bölümünden tercih yapmam için tarihe bakmam lazim mi?

    1. Evet Yeliz. YÖK’ün en son yaptığı açıklamaya göre Eşit Ağırlık alanından tercih yapacak olan adaylar da tarih testi çözecekler. Eşit ağırlık öğrencilerine 40 adet Edebiyat- Sosyal Bilimler 1 ve 40 adet Matematik sorusu sorulacak. Bu 40 adet Edebiyat-Sosyal Bilimler 1 testinde:

      • 24 Adet Edebiyat
      • 10 Adet Tarih
      • 6 Adet Coğrafya

      sorusu sorulacak.

      1. Çok teşekkür ediyorum hocam verdiğiniz bilgilerden dolayı.coğrafyaya o zaman normal ygs lys gibi hepsine çalışayım ben fire vermemek için.Esen kalın hocam ;))

  19. Mrb hocam. Bu yıl sınavlara girip AÖF Maliye düşünüyorum. Bunun için tyt sınavının sabah ki 1.oturum yeterlimi yoksa 2.oturum olan alan sinavi
    edebiyat- sosyal bilimler 1 de girmem gerekiyormu. Bilgilendirme yaptığınız için teşekkürler..

  20. MERHABA HOCAM BEN ASTSUBAYLIK İSTİYORUM BUNA GÖRE YKS İÇİN ILK OTURUMDA KAÇ SORU YAPIPDA IKINCI OTURUMA GIRMEMEM LAZIM YADA ILK OTURUMDA KAÇ NET YAPIP IKINCIYE GEREGININ KALMADIGINI DUSUNEBILIRIZ

  21. Merhaba kafamı karıştıran tek soru var. 1. oturumdan 180 alamazsam 2.oturumu değerlendirmeyecekler mi?

    1. Hayır TYT’den 150 ve üzeri aldığında YKS puanın hesaplanacak. Eğer YKS puanın 180 ve üzeri ise o zaman lisans yani 4 yıllık bir bölümü tercih edebileceksin.

  22. hocam merhaba ben okul öncesi öğretmenliği istiyorum alan sınavında hangi dersleri cevaplıyacağım ?

    1. Sözel bölümün derslerini cevaplayacaksın. Yani:

      • Edebiyat
      • Tarih 1
      • Coğrafya 1
      • Tarih 2
      • Coğrafya 2
      • Felsefe Grubu Dersleri
  23. ben lojistik yada tıbbi görüntüleme bölümünü istiyorum ama birisi mf diğeri tm nasıl olucak peki bu

    1. Bu sana bağlı. Ya birini seçip ona göre çalışmalarını şekillendireceksin. Ya da hem Eşit Ağırlık hem de Sayısal derslere çalışacaksın

    1. Arada konu dağılımı açısından bir fark yok Betül. İki derste 9, 10, 11 ve 12. sınıf coğrafya konularını kapsamaktadır.

  24. Hocam eski müfredata göre ygs lys vardı ya hani şimdi yeni müfredata göre karışık mı olucak ve 1.oturumda mı sorulacak yoksa 2.oturumda mı ? teşekkürler..

  25. İyi günler. Geçen dönemlerde ygs lys diye ayrılıyordu ya bu sınavda ayrılacak mı yoksa karışık mı olucak?

  26. Hocam Merhaba ben açık öğretim okumak istiyorum bunun için sadece ilk oturma girmem mi gerek? eğer 4 senelik açık öğretim istiyorsam ikinci oturuma girmem gerekiyor mu? Birde artık felsefe ve din soruları sorulmuyor mu yeni sına sisteminde

    1. Evet Gizem. İki yıllık yani önlisans bölümler için sadece TYT sınavına girmen yeterli. 4 Yıllık yani lisans bölümler için 2. oturum olan YKS oturumlarına girmen gerekiyor.

  27. Hocam yukarıda verdiğiniz 2018 TYT Türkçe Soru Dağılımları varya hani konulara göre kaç soru sorulacak belirtmişsiniz hocam o ne kadar doğru ? teşekkürler

    1. Verdiğimiz liste geçmiş yılların soru dağılımıdır. Adayların kafasında fikir oluşturma amacıyla verdik.

  28. Hocam merhaba ben 2 yıl önce mezun oldum dil okudum istediğim bölümler tutmadı gitmedim peki şuan ben yine dilden girmek zorundamıyım tarih edebiyat veya bankacılık düşünüyorum yani girebilecekmiyim bunlar için sınava?

    1. Hayır herhangi bir kısıtlama yok. İstediğin bölüme gidebilirsin, İstediğin alandan sorular çözebilirsin.

  29. “Meraba..
    -Ben sayısalcıyım aynı zamanda 2. oturumda eşit ağırlık sorularını çözebilirsem puan geçerli olurmu geçen seneki gibi ?
    -Teşekkürler hayırlı günler!…”

    1. Merhaba Esvet. Zaten soruların tamamı adaylara verilecek ve sayısalcı aday istediği bölümün sorularını çözebilir. Yani herhangi bir alanın adayı bütün alanların sorularını da çözebilir

  30. merhaba hocam benim matematikte alt yapım 0 ama 8 aylık süre zarfında türkçeye yüklenip ilk oturumda barajı geçmek için kaç net yapmam lazım sadece türkçede ama yardımcı olursanız sevinirim

    1. Türkçe Testinde toplam 60 soru var bunlar: 40 Türkçe, 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe, 5 Din Kültürüdür. Bunların toplamında +40 net yapabilirsen barajı rahatlıkla geçebilirsin.

  31. Hocam matematik çözmesek Türkçe ile barajı gecebilirmiyiz öyle bir imkan varmı çünkü matematik sıfır benim

  32. Merhaba hocam ben sadece Türkçe çözsem ve matematik boş bıraksam sadece Türkçe ile barajı gecebilirmiyiö çünkü matematik az konu biliyorum

  33. Hocam meraba ben sozelciyim yeni mufredatin kitaplarini aldim .ama turkce konu anlatim kitaplarinda sozel mantik adinda bir konu var başta.onu anlamadim.konuya bir goz gezdirdim dogrusu cozemedim yani anlamam
    Baya bir zaman aldi ama yine anlamadim.demek istedigim bukadar zor gelen sozel mantik sorularini cozmen zamanimi baya aldi.bu sozel mantik necir hocam sorumlumuyuz?

    1. Merhaba Nuray. YÖK başkanı ilk oturumda ki TYT testinde anlama dayalı soruların olacağını özellikle belirtti. Sözel mantık konularından da soru geleceği kesinleşti. Bundan dolayı o konuda da biraz yorumunun olması gerekli

  34. Allah aşkına yine değiştirdiler resmen bizimle dalga geçiyorlar su programı yeniden yazar misiniz tür de fen din vs konulari da teskkurler

  35. ben açıktan adalet istiyordum eski sisteme göre sadece ygs ye girecektim yeni sistemde 2. oturuma girmem şart mı yoksa sadece 1. oturumdan mı sorumluyum ?

  36. hocam meraba ben sivil havacılık bölümü okumak istiyorum şuan sayısaldayım ve benim ne kadar net yapmam gerekir?

  37. hocam merhaba sınav sisteminde başka değişiklik olacak mı ? bilginiz var mı ? 1 aydır sürekli programımı değiştiriyorum . çocuk gelişimi okuyacağım . iki oturumada girecek miyim ? burda yazan ders ve konu başlıkları doğru mu ?

    1. Merhaba Rahime, öncelikle sayfada gördüğün konuların %100 doğru olduğunu belirtmeliyim. Öte yandan Çocuk Gelişim için ikinci oturuma girmen gerek ve Sözel puan türü ile tercih yapacaksın. Sınav sistemi ne kadar değişirse değişsin sen Edebiyat + Tarih + Coğrafya + Felsefe Grubu Derslerini çalış gerisini boş ver. Mutlaka kazanırsın 🙂

  38. Hocam selamun aleykum.ben gecen sene arapdili ve edebiyati kazandim ama bazi nedenlerden dolayi gondermeder.tekrar hazirlaniyorum ayni bolum icin.puanim nekadar kirilir.ve hocam imam hatip mezunuyum sozelciydim matematik sifir bende.sadece turkce ve sosyal derlerini yaparsam tyt den iyi bir puan alir miyim? Cunku bende mat yok.nasil yapmaliyim ki gecen seneden kirilan puanimi hem telafi edim hemde tekrar arapdilini kazanabeyim.cok tesekkurler.

    1. Ve Aleykum Selam Nuray. sadece Türkçe ve Sosyal Bilimler yaparak tabii ki kazanabilirsin. Puanının yarısı kırılır ama sakın üzülme çünkü bunu telafi etmek çok zor değil. İlk oturum için Türkçe ve Sosyalde iyi bir net çıkarmaya bak zaten ikinci oturumdan sadece Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu Dersleri ve Din Kültüründen sorumlu olacaksın. Hiç bir şeyi kafana takmadan belirttiğim bu derslere çalışırsan kazanmaman için hiç bir neden yok 🙂

  39. hocam sözel bölüm öğrencisi önceden başka bölümlerden meslek seçemiyordu puanı kırılıyordu bu mağduriyeti gidermek için lys sistemiyle hangi meslği istiyorsanız onun sınavına giriyordunuz.şimdi bu sistemle geçmişe dönüldü deniliyor. doğru mu? şimdi sözelci çalışsa da ea veya sayısaldan yapınca ordaki mesleklere gitmesi zorlaştı mı?
    çok önemli cevaplayabilirseniz?

    1. Hayır Leyla böyle bir sınır veya zorluk yok. Şu an ki sistem aynı YGS-LYS gibi, hangi alandan çıkışlı olduğunuz önemli değil, kaç puan aldığınız önemli.

    1. Merhaba Gizem. Sağlık Yönetimi Eşit Ağırlık puan türü ile alım yapacaktır. Bundan dolayı ikinci oturuma da girmen gerek.

    1. Evet Şevval. Sistemde bir değişiklik olmazsa 2019 YKS-TYT konu dağılımları da bu şekilde olacaktır.

  40. Hocam, ben mezun olalı 6 sene oldu. Sayısal mezunuyum. Sınava girip açık öğretim edebiyat fakültesi istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Türkçe, Edebiyat çalışıyorum. Matematik kaç soru çözmem gerekiyor ?

  41. Hocam ben müzik ögretmenligi yetenek sınavlarını deneyecegim tm ogrnecisiyim 2.oturuma girmeme gerek varmı sizce normalde tyt den baraj geçmemizi istiyorlar

  42. Merhaba hocam .baraji gecmek icin kac net yapmam gerekir diye arastirma yaptim ve edindigim bilgilere gore 15 net yeterli olacakmis .ee bende de otamatik olarak soyle bir hesap olustu,15 netle 150 puan alabiliyorsam 30 netle 300 puan alirim demektir.dogrumu hocam yani boylemi olur acaba sadece direk 30 net le bu sonuca ulasabilir miyim?

    1. Sınavda 120 soru var. O halde 120 net yapınca 1200 puan alıyoruz? 🙂 300 puan için en az 65-70 net yapman lazım

  43. Selamun aleykum Hocam arapdili ve edebiyati istiyorum 50 net tyt den yaparsam kazanir miyim? Bu bolumu cook istiyorum ama lutfen beni aydinlatin.

  44. Merhaba hocam öncelikle iyi günler. Ben mezun sözel çıkışlı bir öğrenciyim geçen yıl istediğim yere gelemedim puanım bir hayli düşüktü. Şuan evde ders çalışıyorum her hangi bir yardım almıyorum. size bi konuda danışmak istiyorum ve bu benim için oldukça önemli bi şey. Ben iki aydır matematik ile iç içeyim bu yüzden öbür dersleri hep boşladım birazda ailevi sebeplerden dolayı. Bu saatten sonra ben nasıl düzen kurabilirim zaman kısıtlı ve geçen sınavım gibi olmasından oldukça korkuyorum. Tek ihtiyacım olan belirli bir düzen ve bunun nasıl gerçekleştirebileceğim konusunda bana yardımcı olacak biri.

    1. Merhaba Ayşe, öncelikle zamanının kısıtlı olduğunu düşünme lütfen. Hala yeterince zamanın var ve çalışarak rahatlıkla kazanabilirsin. Eğer istediğin yer SÖZEL puan türü ile alım yapıyorsa sana önerim matematiğe olan ağırlığını sözel derslere vermen olacaktır. Bunun dışında Ailevi problemlerin için gerçekten üzüldüm ama bu problemler senin geleceğinden önemli değilse bütün dikkatini derslerine verip, hayatını kurtarmak yine senin elinde olacaktır. Bana istediğin bölümü buraya
      tıklayarak mail olarak gönderirsen sana daha detaylı yardımcı olabilirim.

  45. hocam 2 veya 4 yıllık sağlık ile ilgili bir bölüm tutturdum. TM den alınıyor çoğu. Peki att kazandım diyelim matematik fazla mı görülüyor

    1. Ocak ayının 2. haftasında, hem YKS konularının hem de TYT konularının beraber bitirildiği muazzam bir program geliyor 🙂

  46. Hocam meraba, ben meslek lisesinden özel eğitim bölümünden mezunum ve matematik cok az gördüm yani matematik bilgim hic yok nerdeyse sıfır ve bunun icin korkuyorum benim istedigim bolumde esit ağırlıktan aliyo benim icin önerebiliceğiniz video kitap yayin varmi acaba yardimci olursaniz cok sevinirim

    1. Youtube’da çok kaliteli hocalar var. İsterseniz sitemizde ki arama bölümüne youtube kanal önerileri diye aratabilirsiniz.

  47. ıyı gunler hocam ben bilgisayar yoluyla calişacam. sizin onerdiginiz herhangi site varmi hocam

    1. Youtube’da çok kaliteli hocalar var. Öte yandan yakın zamanda sitemize konu anlatımlar ekleyeceğiz.

  48. 30 yasindayim simdiki sinav sistemleri ve mevzuat hakkinda 0 bilgi sahibiyim.amacim istegim sadece 2 senelik acikogretim bölümü yazabilmek.bunun icin TYT sinavinda hangi dersten kac net cikarsam bana yeterli gelicektir ? iş hayatim biraz aktif ders calismaya cok vakit ayiramiyorum.umarim bana yardimci olursunuz.sadece turkce ve matematik calismam yeterli olmayacaktir sanirim ?

    1. Merhaba Mustafa Bey. Eğer sadece 2 yıllık bir bölüme gitmek isterseniz sadece Türkçe ve size kolay gelen Matematik veya Sosyal dersleri çalışabilirsiniz. 120 sorudan ortalama olarak +30 net çıkarırsanız rahatlıkla kazanabilirsiniz.

    1. Merhaba Cihan. Eşit Ağırlık adaylarının sorumlu olduğu dersler ve soru sayılarını buraya tıklayarak öğrenebilirsin.

  49. Merhaba hocam ben yurtdışından katılıcam sınava ve vizem olduğu için yine yurtdışında okuyacağım. Bu durumda kaç net yapmam gerekiyor 180 puanı geçmek için? Ve sadece türkçe yapsam yeterli olur mu?

    1. Eğer sözeline güveniyorsan ve Türkçe’den +30 net yapabilirim diyorsan tabii ki geçebilirsin.

  50. Merhaba hocam ben sayısalcıyım fakat tyt sınavında fen yerine sosyal çözsem yine de sayısaldan tercih yapabilir miyim

    1. Merhaba Ceyda. İlk oturumda bütün soruların verdiği puan eşit olduğu için, sen bir sayısalcı olarak sosyal bilimler bile çözsen sana fen bilimleri ile aynı puanı verecektir. Kısacası 1 fizik ile 1 tarih sorusu eşit puanda olacaktır. Bundan dolayı ilk oturumda çözdüğün test değil soru sayısı önemlidir.

  51. Hocam merhaba ben üniversite 1.sınıf öğrencisiyim ve sınava girmek istiyorum sınav puanimda kesinti olur mu acaba

    1. Merhaba Kübra. Üniversiteye gittiğin yılın ertesi yılında sınava girersen kesinti olur. Bu yıl değilde önümüzdeki yıl girersen kesinti olmaz.

  52. merhaba, önlisans bölümü mezunuyum tekrar att bölümü için sınava gireceğim yks ve tyt olarak iki sınav görüyorum bu sınavlardan hangisine girmem yeterli olacaktır ?

  53. Ben Bu Sene Sınava Girecegim Ben Abime Türkçede Neler Çıkar Diye 33 Tane Felan Paragraf Gerisi Dil Bilgisi Ama Burdaki Bilgi Öyle Degil .

    1. 33 sayısı yıldan yıla değişiklik gösteren bir sayıdır. Öte yandan 33 tanenin tamamı paragraf değil, Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam ve Paragraf soruları, yani anlama dayalı sorulardan gelmektedir.

  54. merhaba hocam ben net birşekilde şunu ögrenmek istiyorum ilk oturumda 15 veya 17 net gibi 150 puan alırsak ve geçersek 2. sınavadan bir puan hakkı alabiliyormuyuz ilk puanın üzerine ek olarak ayrıca okul puanlarıda dahil olunca bu konuda bana yadım ederseniz;

    bilgilerinize
    saygılarımla

    1. Merhaba Samet. İlk oturumda yani TYT’de 150 puan alırsan ikinci oturum puanının hesaplanmasına hak kazanırsın. Barajı geçtikten sonra ikini oturum yani YKS’de yapacağın netlere göre puanın hesaplanır.

  55. hocam ben bu konuarı bıttırdım denemeler çözuyorum fakat matematık temelım zayıf hıc yok denıcek kadar az ıstedıgım bölum tıbbı goruntulume teknıkerlıgı sadece turkce ıle bu bolume gırebılırmıyım veya herhangı bır ozel unıversıte ıle bunu yapabılırmıyım

    1. Eğer matematiğin zayıf ise bu bölüme gitmeni önermem veya alternatif olarak matematiğini geliştirmeni öneririm. Çünkü diyelim ki sadece Türkçe yaparak gitsen bile KPSS’ye gireceğin zaman senin rakiplerinin tamamı iyi matematik yapacak ama sen yapamadığın için geri kalacaksın

  56. Mrb hocam ben yks ye eşit ağırlıktan gireceğim. 2. Oturumda psikoloji sosyoloji ve mantığa girecek miyim ? Birde esit agirliktan girip de sözel bir bölümden tercih yapabilir miyim ?

    1. Merhaba Dilek. Eşit Ağırlık için Felsefe Grubu Dersleri testine girmene gerek yok. Eşit ağırlıkta sorumlu olacağın dersleri YKS Eşit Ağırlık Soru Dağılımları yazımızdan inceleyebilirsin. Öte yandan sadece eşit ağırlık testlerini çözersen sözel puanın hesaplanmaz ve dolayısıyla sözel bölümleri tercih edemezsin.

  57. Besyo için ilk sınavdan 180 alsam ikinci sınava girmeye gerek var mı iki sınavın ortalaması alınmıyor mu o

  58. İki sınava girmek şart mı ikinci sınava girmeden besyo beden öğretmenliği okuma şansım var mı lütfen yardımcı olun hocam

  59. hocam ben duz lıse cıkıslıyım dıploma notum 75 .. paramedık okumak ıstıyorum en az kac net yapmam lazım …esımın ısınden dolayı ancak agrıyı yazacam gelırse ..agrıyı baz alarak soylersenız sevınırım

  60. Merhaba,
    Ben 2005 Meslek lisesi mezunuyum.2018yılı yks ve tyt sınavı için başvuru ve ödeme yaptım.Bu sınavda istenilen baraj puanına erişirsem açıköğretim okuyabliryormuyum?

    1. Merhaba Tülin. İlk oturumda 150 barajını geçersen tabii ki de okuyabilirsin. Eğer her iki oturumunda ücretini ödediysen, ikinci oturuma da girebilirsin.

  61. MERHABALAR HOCAM BEN SAYISALCIYIM VE MÜHENDİSLİK PLANLIYORUM KISMETSE.İLK OTURUMDA CEVAPLAYACAĞIM TÜRKÇE SORULARININ PUAN OLARAK BANA BİR KATKISI OLACAK MI?

    1. Merhaba Ferdi. Tabii ki de etkisi olacaktır. Hatta bir matematik sorusu ile bir Türkçe sorusunun sana getirdiği puan eşit olacaktır.

  62. hocam meraba ben şimdilik 2 senelik bi üniversite istiyorum bunun için TYT girip AYT girmesek oluyormu ? TYT ‘deki matematik sorularını cevaplamak zorundamıyız hiç cevaplamasak olmuyormu? yanlış doğruyu götürür diye matematiğe hiç dokunmak istemiyorum.. cevaplar için şimdiden teşekkürler hocam

    1. Merhaba Kübra. İlk oturumda en az 0,5 net matematik yapman gerekiyor. Aksi halde netlerin hesaplanmaz.

  63. meraba hocam ayt ve tyt girince paunlar ayrı ayrımı hesaplanıyor yoksa bir mi hesaplanıyor . hocam örneğin tyt ve ayt girdik fakat tyt ‘den yeterli bi puan alamadık aytnin puanı ile ön lisanlı bir üniversiteye girebiliyor
    muyuz?

    1. Merhaba Ayşe. İkinci oturum yani AYT puanının hesaplanabilmesi için ilk oturum olan TYT’de en az 150 puan alman lazım .

  64. Merhaba hocam ben sayısalcıyım ben 2 yıllık elektrik okumak istiyorum matematik ve Türkçeden ortalama kaç net yaparsam gidebilirim bilgilendirirseniz sevinirim

  65. Bu sene hukuktan yks’ye girmek istiyorum hangi derslere çalışmam gerekiyor ? 1. Ve 2. Oturumdan da girilecek diye biliyorum doğru mu ?

  66. hocam her sitede hemen hemen konular aynı bir iki konu faklılık gösteriyor. size güvenip bu konulara çalışsam dışarda kalan bi konum olmaz dimi. teşekkürler.

  67. MERHABA HOCAM size bir sorum olacaktı. TYT Türkçeden 30 NET yapmak için nasıl bir program işlemeliyim hangi konular üstünde durmalıyım. BİDE TYT Matematikten 5 10 net yapmak için hangi konular üstünde durmalıyım

    1. Merhaba Muratcan. Sitemizde bulunan TYT Çalışma programındaki sıraya göre çalışırsan yapabilirsin.

  68. Hocam ben eşit ağırlık öğrencisiyim polis olmak istiyorum sadece tyt puanım ile bu bölümdeki paem veya PMYO ya girebilirmiyim.

  69. hocam ben daha önce bir üniversiteden mezun oldum.Sınava yeniden girerek farklı bir bölüm okumak istiyorum.Daha önce bir üniversiteye yerleşip bitirdiğim için puanımda düşme olur mu ???

    1. Eşit ağırlık derslerine çalışman gerekiyor. Derslere çalışarak istediğin eşit ağırlık bölümüne gidebilirsin.

  70. Hocam dolar fiyatı ne zaman düşer dolar yükselince ders çalışamıyorum psikolojim dayanmıyor

    1. ALES tarzı fakat o kadar zor olmayacaktır. Sitemizde yakın zamanda örnek sözel mantık soruları paylaşacağız.

  71. Hocam merhabalar ben bu sinava 3 yildir giriyorumda hic boyle sozelden girince matamatik cozebilirmiyim diye olay yoktu herkez istedigi her soruyu cozebiliyordu acaba sistem degistide benimmi haberim yok

  72. merhaba hocam biz meslek lisesi öğrencileriyiz şimdiye kadar hep sağlık dersleri gördük zaten son senede hep stajdayız matemetik fizik tarih… hiç bir ders görmedik şimdiye kadar hep ygs den hemşireliğe gideriz diye çalıştık ama bizi ters köşe yaptılar şimdi bizim ne yapmamız lazım

  73. Sn hocam , çok güzel analiz yapmış ve bilgileri bizlerle paylaşmışsınız. elinize emeğinize sağlık. 2 yıldır bir dünya masraf yaparak etüdlere gönderdiğim oğlum barajı geçemeyerek hayal kırıklıgı yaşıyorum.Ama pes etmek yok ilkesinden yola çıkarak sitenizi keşfettim. artık burdaki bilgiler ışıgında ben kendim eğitmenlik yaparak oğlumu sınava hazırlayacagım. başkaca önerileriniz varmıdır? Saygılar,selamlar hocam

  74. Merhaba hocam ✋İletişim , Dil ve Kültür , Dillerin Sınıflandırılması , Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları çıkacak konular arasında mı ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir